Timo Bult Timo Bult Timo Bult
05/02/2022 11:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/02/2022 11:04 Columns

Timo’s take: Het grootste obstakel voor crypto massa-adoptie

icon-columns
Columns
Timo’s take: Het grootste obstakel voor crypto massa-adoptie

Foto: Paolo De Gasperis/Shutterstock

Crypto massa-adoptie, eigenlijk kan je het wel de heilige graal noemen. Zodra cryptocurrencies en de daarop gebaseerde applicaties wereldwijd op grote schaal worden gebruikt, zorgt dat naast stijgende prijzen ook voor een eerlijkere en transparantere wereldeconomie. Deze week zagen we echter opnieuw dat we nog een lange weg te gaan hebben.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

$320 miljoen ethereum gestolen

Een kwetsbaarheid in de code van Wormhole gaf deze week namelijk een hacker de mogelijkheid om een enorme hoeveelheid ethereum (ETH) buit te maken. Wormhole is een zogenoemde cross-chain brug waarmee gebruikers digitale activa tussen de verschillende blockchain-netwerken kunnen verplaatsen.

De hacker wist dit voor elkaar te krijgen door de verificatie van het Wormhole contract te omzeilen. Hierdoor kon hij of zij 120.000 wrapped ethereum (wETH) aanmaken aan de Solana (SOL) kant van de brug. Een deel verstuurde de hacker vervolgens naar het Ethereum-netwerk waarmee ETH verkregen kon worden.

Advertisement

Het zoveelste incident

Wanneer we over crypto praten, praten we over waarde. En dat trekt natuurlijk ook een hoop kwaadwillende personen aan. Denk aan personen die hele IT-systemen van bedrijven platleggen en (anoniem) crypto eisen als losgeld, of hackers die kwetsbaarheden opsporen en soms met succes miljoenen opstrijken zoals bovengenoemd.

Iedereen kan een applicatie bouwen en lanceren op blockchain-netwerken als Ethereum, Cardano en Solana. Dus ook ontwikkelaars die te weinig ervaring hebben of simpelweg een klein foutje in de code over het hoofd zien. En doordat we het over echte waarde hebben is het extra pijnlijk als er iets misgaat.

In de situatie rondom Wormhole is gelukkig geen geld van gebruikers verloren gegaan. De reserves zijn aangevuld en de fout is opgelost. Maar het komt helaas vaak genoeg voor dat investeerders wel geld verliezen. Vanzelfsprekend schrikken dergelijke hacks mensen af om de crypto-wereld in te stappen.

Ik zie de kwetsbaarheden in smart contract codes dan ook als een van de grootste bedreigingen voor de massa-adoptie van crypto. Gelukkig lijkt er steeds meer focus te komen op dit probleem. “Velen van jullie zijn de ongelooflijke kosten, het gebrek aan duidelijkheid en de lage productiekwaliteit van applicaties in de DeFi-ruimte beu,” zei de oprichter van Cardano bijvoorbeeld onlangs nog.

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

Leren over crypto en blockchain

Kortom, stap niet zomaar in ieder project dat je tegenkomt. Doe goed onderzoek en ga na of de code voldoende geaudit is. Leren over Bitcoin, crypto en blockchain? Word Insider en krijg toegang tot allerlei educatieve content! Probeer de eerste 30 dagen helemaal gratis uit.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Advertisement
Advertisement