Timo Bult Timo Bult
03/02/2022 08:57 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/02/2022 08:57

Solana brug Wormhole gehackt: $320 miljoen aan ethereum buitgemaakt

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Solana brug Wormhole gehackt: $320 miljoen aan ethereum buitgemaakt

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Wormhole, een brug tussen verschillende netwerken als Solana (SOL) en Ethereum (ETH), is gisteravond gehackt. De hacker is er met 120.000 wrapped ethereum (wETH) vandoor gegaan ter waarde van $320 miljoen. Hoe kon dit gebeuren?

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Hacker steelt gigantische hoeveelheid ethereum

Gisteravond merkten blockchain beveiligingsspecialisten op dat er iets mis was met Wormhole, de brug waarmee gebruikers digitale activa tussen verschillende netwerken kunnen versturen. De hacker in kwestie wist er uiteindelijk met 120.000 wETH vandoor te gaan met een waarde van $320 miljoen. Wormhole werd snel uit de lucht gehaald aangezien het om een zogenoemde exploit ging.

Dat houdt in dat er een fout in de code van de applicatie zat waarmee de hacker toegang wist te krijgen en wETH aan kon maken. In een Twitter thread legt blockchain beveiligingsspecialist Samczsun uit hoe de hacker te werk ging.

Hoe de hacker te werk ging

Het gaat om een ingewikkeld proces. Door Wormhole te misleiden door functies op te roepen in een bepaalde volgorde, werd de verificatie van signatures omzeild. Vind hier de precieze details van hoe de hacker te werk ging. De samenvatting is als volgt:

“Wormhole valideerde niet alle invoeraccounts goed, waardoor de aanvaller de handtekeningen van de guardians kon vervalsen en 120.000 ETH op Solana kon aanmaken, waarvan ze er 93.750 terug naar Ethereum brachten.”

Probleem werd gisteren nog aangekaart

Wat het voorval nog pijnlijker maakt is dat het probleem waar de hacker gebruik van wist te maken, gisteren nog op Github werd geplaatst. Op 13 januari werd het probleem opgelost en gisteren op Github gezet. Het team achter Wormhole had helaas niet genoeg tijd om de fix door te voeren in de code. Het lijkt erop dat de hacker de fix, die dus openbaar te zien was op Github, wist te gebruiken om de kwetsbaarheid op te sporen en deze te misbruiken.

Advertentie

$10 miljoen aangeboden aan hacker

Het team probeert nu via de blockchain te onderhandelen met de hacker. Het hoopt de buit ($320 miljoen) terug te krijgen en biedt in ruil een beloning van $10 miljoen aan. De beloning is voor het opsporen en aan het licht brengen van de kwetsbaarheid in de code. Het aanbod werd met enig ongeloof ontvangen in de crypto community aangezien het relatief laag is vergeleken met de buit.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie