Niels Poerwoatmodjo Niels Poerwoatmodjo Niels Poerwoatmodjo
11/08/2020 17:00 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/08/2020 17:00 Columns

Bitcoin Bulletin: De bijzondere geschiedenis van bitcoin als geld

icon-columns
Columns

Ondertussen al meer dan tien jaar geleden publiceerde Satoshi de Bitcoin white paper waarmee het verhaal van bitcoin begon. Het is misschien lastig om het je voor te stellen, maar bitcoin was in die tijd eigenlijk nog niets. Bitcoin had geen ruilwaarde en niemand wist eigenlijk precies wat we er mee moesten. Er waren een paar nerds die het interessant genoeg vonden om ermee te spelen, maar dat was het ook wel. Bitcoin was op dat moment nog geen geld, maar dat is het wel geworden. Daarmee werd bitcoin de eerste geldvorm in de geschiedenis die zonder voorafgaande ruilwaarde begon. Goud, zout en bijvoorbeeld schelpen hadden allemaal waarde voordat men ze begon te gebruiken als geld. Bitcoin niet. De enige uitzondering die je zou kunnen bedenken is fiatgeld, maar fiatgeld werd in eerste instantie gedekt door goud.

‘Bitcoin is een loterij waarvan de winnende loten al verkocht zijn’
  • icon-columns
    Columns

Hoe kan iets zonder waarde ineens als geld gaan fungeren?

Het is belangrijk om de ideeën die je nu bij bitcoin hebt zoveel mogelijk los te laten om te voelen hoe bijzonder dit is. Er was een tijd dat niemand iets voor bitcoin wilde geven. Dat veranderde in mei 2010 toen er voor 10.000 bitcoin 2 pizza’s werden verkocht. Blijkbaar was er iemand die waarde zag in de bits en bytes op de bitcoin blockchain. Je moet je voorstellen dat er op het moment van deze transactie nog geen exchange of broker was waar je even snel je bitcoin kon verkopen. Vrijwel niemand had nog van bitcoin gehoord. Miners waren gewoon vrijwillig blokken aan het minen, want er was niemand om hun bitcoin aan te verkopen.

Waarom zou je een transactie doen als je niet het gevoel hebt er zelf op vooruit te gaan? Degene die 2 pizza’s verkocht voor de 10.000 op dat moment waardeloze bitcoin moet iets gezien hebben in de digitale munt. Achteraf gezien hebben we natuurlijk makkelijk praten, maar ik heb hier wel een theorie over.

Het is geen toeval dat de bitcoin white paper in 2008 werd gepubliceerd. We zaten op dat moment midden in een mondiale financiële crisis. Er was veel kritiek op het beleid van centrale banken en steeds meer mensen gingen hun vraagtekens zetten bij ons geld. Is het eigenlijk wel goed voor het volk dat de overheid het monopolie op geld heeft? In theorie zou je daar misschien nog een goed argument voor kunnen maken, maar de praktijk wijst uit dat het bijdrukken van geld het verschil tussen arm en rijk alleen maar groter maakt. Het volk is de grote verliezer en het geld is de schuldige.

Advertentie

De scheiding van geld en staat

Bitcoin heeft waarde omdat het de scheiding van geld en staat mogelijk maakt. Het is een vorm van geld die door niemand gecontroleerd kan worden. Niemand kan eigenhandig transacties tegenhouden. Iedereen mag op dezelfde voet aan het netwerk deelnemen. Bitcoin maakt geen onderscheid. Niemand kan zomaar bitcoin bijdrukken om zichzelf te bevoordelen ten opzichte van de rest. Wil je bitcoin verdienen? Dan moet je net als de rest gaan minen of iemand een goed voorstel doen om zijn bitcoin over te nemen. De belangrijkste eigenschap die bitcoin waarde geeft is in mijn ogen het keiharde maximum van 21 miljoen bitcoin. Deze eigenschappen zijn voor mij de reden om iedere maand een beetje bitcoin te kopen.

Bitcoin is de volgende stap in de evolutie van geld. Met één druk op de knop kun je zonder gebruik te hoeven maken van een tussenpersoon waarde naar de andere kant van de wereld sturen. Bitcoin is een vorm van geld die boven de macht van mensen staat. Precies zoals het zou moeten zijn. De mens hoort niet de macht over het geld te hebben, want dan gaat het fout. Dat heeft de geschiedenis nu al te vaak uitgewezen. Daarom is bitcoin onvermijdelijk. Daarom is bitcoin geld geworden. Daarom koop ik bitcoin. Het is nog vroeg.

Deel dit artikel
Niels Poerwoatmodjo

Head of Content Niels kwam in 2017 in aanraking met cryptocurrency. Toegegeven, het duurde even voordat de vonk oversloeg, maar toen dat gebeurde was hij van één ding overtuigd: Iedereen moet in begrijpelijke taal over de wereld van cryptocurrencies en blockchain-technologie kunnen lezen!

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie