wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_onweer_op_komst

Bitcoin (BTC) koers weekanalyse: Onweer op komst?

De koers van bitcoin (BTC) brak afgelopen week met enige eenvoud de $11.000 waarna het voor een kort moment zelfs doorbrak tot $12.320 op Coinbase. De shorts werden massaal geliquideerd en de bears hadden het moeilijk. Niet veel later gebeurde echter precies het omgekeerde en werden er veel longs geliquideerd en kelderde de koers tot een niveau van net onder de $11.500 en vervolgens zelfs tot $11.088, waar de koers support vond. De wateren zijn choppy en zowel longs als shorts hebben het zwaar. Bitcoin zit nog steeds in een consolidatiefase en aangezien verschillende buy-niveaus op een lager niveau al zijn geraakt afgelopen weken is dit, gezien de omstandigheden, een no trading-zone voor mij. 

De trend is nog steeds bullish en daarom hou ik vast aan mijn langetermijn-posities, maar de kans op slecht weer is aanzienlijk. Ik ben op dit niveau neutraal op bitcoin maar bullish op alts. Laten we eens uitgebreid kijken naar het huidige scenario van bitcoin en waar ik op let.

wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_onweer_op_komst_afbeelding1_trading_viewAfbeelding 1: wekelijkse bitcoin-grafiek

Advertentie

Mocht de afbeelding hierboven moeilijk te lezen zijn, klik dan hier voor een vergrote weergave op TradingView.

In bovenstaande afbeelding heb ik de wekelijkse grafiek weergegeven met een flink aantal Moving Averages (MAs) alsmede wat zaken die voor mij van belang zijn. Afgelopen week zagen we nog hoe de koers uit een descending wedge brak en haar bullish momentum voortzette, en daarmee de $10.000 en zelfs de $11.000 alsmede de 50 dagen MA brak. Het was een zeer bullish ontwikkeling en liet maar eens zien dat de bulls nog lang niet weg zijn. Tegelijkertijd zien we ook dat de koers van bitcoin moeite heeft om de $12.000 te breken en een close daarboven te maken. Het resultaat is een flinke consolidatie en dat is, zoals ik al een tijdje beschrijf, zeer goed voor een gezond verloop van een langere rally. Echter, terwijl ik bullish ben zijn er ook een aantal technische signalen die ik met jullie wil delen die duiden op een mogelijke retrace. Er is mogelijk slecht weer op komst en dat mogen we niet negeren. 

De $12.000 is ‘key’

Op zowel de wekelijkse als de dagelijkse grafiek is een sterke neerwaartse trendlijn zichtbaar die afgelopen week ook als sterke weerstand gold. Een break door deze weerstand en close boven dit niveau (wat ongeveer neerkomt op $12.000) zijn van belang om twee redenen: 

  1. Het zorgt dat er in plaats van een lager hoogtepunt een hoger hoogtepunt wordt genoteerd.
  2. Het invalideert een potentieel bearish patroon (descending triangle).

Zolang de $12.000 niet wordt gebroken hebben we te maken met een lager hoogtepunt en dit is bearish. De race om het kortetermijn-momentum is echter nog niet verloren! Op dit moment is er een sterk support-niveau op de $11.000 dat ook samenkomt met de 50 dagen MA. Als dit stand houdt dan zou dit niveau nog wel eens de springplank kunnen vormen om de neerwaartse trendlijn en de $12.000 te breken en de huidige rally voort te zetten. Mocht de $11.000 niet stand houden dan is uiteraard het eerste support rond de $10.000. Indien de de koers op dit niveau ondersteuning vindt, dan zou dit nog steeds een bullish scenario zijn daar we in dit geval nogmaals een hoger dieptepunt maken zoals we dat ook deden op 28 juli. De bulls hebben het even zwaar op dit moment, maar indien zij ondersteuning vinden op de $11.000 of $10.000 is er niet veel aan de hand. 

Descending triangle

Mocht de $12.000 echter niet worden gebroken en de $11.000 en $10.000 niet voldoende support bieden, dan is het waarschijnlijk dat we opnieuw koersen tot laag in de $9.000 gaan verkennen (onderkant van de descending triangle). De descending triangle zoals die zich nu lijkt te vormen wordt dan steeds meer realiteit. Op dit moment zien we de 50 dagen MA afvlakken. Indien de koers tot niveaus onder de $10.000 komt dan zal de 50 dagen MA neerwaarts afbuigen en dit, in combinatie met de vorming van de descending triangle, zou het geheel op de korte termijn vrij bearish maken. Een break naar beneden wordt dan waarschijnlijk steeds aannemelijker.

Redding op de 21 weken MA?

Na de 50 dagen MA is de 21 weken MA een van de meest belangrijke MA’s op het moment. De 21 weken MA (alsmede de 50-, 100- en 200 weken MA) is sterk upward sloping en dat laat zien dat de langetermijn-trend nog altijd bullish is. De 21 weken MA heeft haar kracht meerdere malen getoond de afgelopen jaren en mijn verwachting is dan ook dat, indien de descending triangle werkelijkheid wordt en naar beneden uitbreekt, de koers haar support op dit niveau zal vinden.

Een gigantische shake-out als gevolg?

Hoewel dit scenario nog wat ver in de toekomst ligt zou het volgende zich kunnen afspelen: Nadat de descending triangle naar beneden breekt draait de hele markt bearish en horen we weer zeer negatieve berichten over een nieuwe bodem en wat al niet meer. Echter, terwijl de koersen rood kleuren en veel traders hun posities liquideren en short gaan, gaat de smart money waarschijnlijk long op het niveau van de 21 weken MA ($8.500-8.800). Een gigantische shake out en tegelijkertijd fake out van de descending triangle is het gevolg. Shorts worden massaal geliquideerd en de koers springt omhoog vanaf de 21 weken MA. Na de shake(fake) out zou de koers van bitcoin haar consolidatie hebben voltooid en zich hebben ontdaan van een hoop loose hands. Dit zou een sterke basis vormen voor een vervolg van de rally zoals wij die de afgelopen maanden hebben gezien.

Bovenstaande is uiteraard enkel een scenario en uiterst speculatief. Echter, zoals ik al eerder aangaf wens ik niet mijn exposure op bitcoin op dit niveau te vergroten en zijn de verschillende buy orders op het niveau van $10.000 en laag in de $9.000 al gevuld de afgelopen weken. Op basis van de huidige grafiek zet ik mijn volgende entries rond het niveau van de 21 weken MA. Voor de komende week (en wellicht de komende weken) zijn mijn ogen vooral gericht op het niveau van de $12.000 en of de 50 dagen MA stand houdt op het moment. Het zal dus vooral een kwestie zijn van achterover leunen en kijken, want indien de koers naar boven breekt wil ik eerst zien hoe de grafiek zich ontwikkelt alvorens nieuwe entries worden bepaald. Breekt de koers de komende we(e)k(en) naar beneden dan heb ik mijn aanvalsplan klaar. Er is dus mogelijk slecht weer op komst, maar over de langere termijn blijf ik bullish. Wil je meer weten over mijn visie op altcoins? Meld je dan hier aan voor onze Telegramgroep. 

Tot volgende week!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Advertentie
Ad
Ad
SATOS
Reviewed
€6.733,94 Kopen
1
1
Bitvavo
Reviewed
€6.680,00 Kopen
2
2
Coinmerce
Reviewed
€6.710,29 Kopen
3
3
Litebit
Reviewed
€6.736,55 Kopen
4
4
Bitonic
Reviewed
€6.742,69 Kopen
5
5
Anycoin Direct
Reviewed
€6.750,85 Kopen
Laatste nieuws