Timo Bult Timo Bult Timo Bult
23/05/2021 09:56 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/05/2021 09:56 Columns

Timo’s take: China verbiedt bitcoin (BTC) mining en koers daalt, is dit het einde van Bitcoin?

icon-columns
Columns
Timo’s take China verbiedt bitcoin (BTC) mining en koers daalt, is dit het einde van Bitcoin Nee

De afgelopen tijd hebben we te maken gekregen met een toch wel historische prijscorrectie van de bitcoin (BTC) koers. De koers vloog vanaf zijn all-time high (ATH) bij $65.000 met meer dan 50% naar beneden. Vooral op woensdag en vrijdag ging het even heel hard. Waar komt deze paniek plotseling vandaan en is die paniek terecht?

Musk en China Bitcoin (BTC) FUD

De oorsprong van de huidige paniek lijkt in eerste instantie bij Elon Musk te liggen. Hier schreef ik vorige week al een column over die je hier nog even terug kan lezen. Vervolgens zagen we deze week nog meer fear, uncertainty, and doubt (FUD) voorbij komen. FUD is nieuws dat voor “paniek, onzekerheid en twijfel” zorgt met een negatieve koersbeweging als gevolg doordat veel mensen uit paniek verkopen.

Het eerste bericht dat de cryptomarkt deed schudden was dat China crypto zal gaan verbieden. Opvallend was dat grote nieuwsplatformen zoals Reuters het inderdaad brachten alsof er een groot nieuw verbod is opgelegd door China. Uiteindelijk bleek het enkel te gaan om een herhaling van de regelgeving die jaren geleden al is ingevoerd. Nadat de markt van de schrik leek te bekomen en terug omhoog klom, was het opnieuw raak.

Dit keer zou China achter bitcoin miners aangaan en mining volledig willen gaan verbieden. China staat erom bekend een enorm grote speler te zijn in de mining-wereld. Opnieuw was het Reuters die kopte: “China belooft hardhandig op te zullen treden tegen crypto miners.” Verschillende geluiden doen nu echter vermoeden dat dit verbod niet zo ernstig is als het klinkt. Maar wat als zo’n verbod er komt, zou dit dan het einde zijn van Bitcoin?

Nee, het kan juist positief uitpakken

Met betrekking tot dit verbod zijn er drie aannemelijke uitkomsten; er komt helemaal geen verbod, er komt een gedeeltelijk verbod of er komt een totaalverbod. Hier en daar doen geruchten de ronde dat het inderdaad uit zal draaien op een gedeeltelijk verbod waarbij enkel bitcoin mining met elektriciteit afkomstig van kolencentrales verboden zal worden. Maar zelfs in het geval dat het toch een totaalverbod wordt, zou het in mijn optiek alsnog een positieve ontwikkeling zijn voor de lange termijn.

Om een blockchain zo censuurbestendig mogelijk te maken, moeten de nodes zo verspreid mogelijk zijn. Kijken we naar het Bitcoin-netwerk dan zien we dat China nog altijd 65% van alle rekenkracht genereert en dat daar dus een groot deel van de miners zit. Voor velen is dit problematisch aangezien het netwerk dus niet gedecentraliseerd genoeg is. In de situatie waarin China mining verbiedt, zal de hash rate hard dalen. Echter zal het hierna makkelijker worden voor miners uit andere landen om te minen.

Zodra de hash rate daalt, zal de difficulty namelijk ook dalen. Hiermee wordt het makkelijker om bitcoins te minen. Dit is een automatisch mechanisme om de concurrentie onder miners aan te zwengelen. Kortom, een totaalverbod van China zou voor veel Bitcoiners juist positief zijn aangezien het meer miners uit andere landen zal aanzetten bitcoin te gaan minen met als resultaat meer decentralisatie!

Maar ook een gedeeltelijk verbod zoals eerder besproken zou goed zijn. Dit zou namelijk betekenen dat minder bitcoin gemined zal worden met behulp van kolencentrales. De uitstoot van Bitcoin zou hiermee dalen en miners in China zullen toch echt gebruik moeten gaan maken van schonere energiebronnen (iets wat ze overigens nu al grotendeels doen). Dit kan de vraag en daarmee de innovatie van groene energie in dat land verder versnellen. Nog belangrijker: Bitcoin zal een “groener” imago krijgen wereldwijd. En wie weet stapt Musk dan alsnog weer aan boord.

Tot hoever het mining verbod zal reiken is lastig te zeggen. De komende maanden zullen we vooral naar de hash rate moeten blijven kijken om te zien of veel miners in China hun machines uitzetten. De hash rate kan je hier volgen. De paniek op de markt zal er in ieder geval denk ik nog wel even in blijven zitten!

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie