Niels Poerwoatmodjo Niels Poerwoatmodjo
05/12/2020 14:00 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/11/2023 10:23

Wat is cryptojacking en hoe kun je het voorkomen?

icon-featured
Featured
wat_is_cryptojacking_en_hoe_kan_je_het_voorkomen

Crytojacking is een malafide activiteit die voor het grote publiek nog vrij onbekend is, maar die wel steeds vaker ingezet wordt. Het wordt vaak door hackers toegepast om geld te verdienen met behulp van een andere computer. In dit artikel gaan we daarom kijken naar wat cryptojacking is, hoe het voorkomen kan worden en wat het inhoudt voor investeerders in cryptovaluta.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat is Cryptojacking?

Bij cryptojacking trachten hackers toegang te krijgen tot jouw apparatuur. Daarbij hebben we het over een laptop, computer of tablet. Dit apparaat wordt vervolgens gebruikt om cryptovaluta te minen. De rekenkracht en de bandbreedte van deze apparaten wordt, zonder medeweten van de eigenaar zelf, ingezet om cryptovaluta te minen.

De toegang tot deze apparatuur wordt verkregen door bepaalde malware op de computer te plaatsen, waardoor deze lange tijd ongedetecteerd te werk kan gaan. Met één enkel apparaat is het bijna niet te doen om cryptovaluta te minen, waardoor deze tactiek vaak wordt toegepast op meerdere apparaten tegelijk. De rekenkracht van deze apparatuur kan vervolgens gebruikt worden om het uiteindelijke doel te bereiken.

Een goede manier om deze malware op een computer te krijgen, is door middel van advertenties op websites. Wanneer deze gehackt zijn en jij klikt op de advertentie, krijg jij de malware op jouw apparaat. Ook de toegang via slimme apparatuur die in huizen wordt gebruikt, is steeds populairder.

Cryptojacking is de laatste jaren enorm in opkomst. Het is sinds 2017 zelfs een van de meest gebruikte vormen van malware die de laatste jaren op het internet te vinden is. Het wordt door Fortune zelfs als een van de meest bedreigende soorten malware van de komende jaren bestempeld. Het is dan ook zeker een hackmethode die in de nabije toekomst veel aandacht zal krijgen. In 2018 was er zelfs een toename van 4.000% als het aankomt op cryptojacking.

Advertentie

Waarom bedreigt het investeerders in cryptovaluta?

Voor investeerders vormt cryptojacking een gevaar, aangezien er op die manier niet alleen toegang wordt verkregen tot jouw computer, maar deze ook toegang heeft tot andere data. Het ultieme doel van hackers is vaak om de rekenkracht te gebruiken. Echter komt het ook voor dat er andere data, zoals wachtwoorden of bankrekeninggegevens, beschikbaar worden voor hackers. Hierdoor lopen niet alleen jouw huidige investeringen een risico, maar kan het ook verregaande gevolgen hebben voor toekomstige investeringen.

Bitbot versus Crypto.Com’s CRO: twee altcoins uitgelicht
  • icon-featured
    Featured

Hoe kan het voorkomen worden?

Een VPN installeren

Er zijn verschillende methoden beschikbaar om cryptojacking te voorkomen. Een van de belangrijkste methoden is om gebruik te maken van een VPN. Wat is VPN dan? Dat is een tool of applicatie op jouw apparaat die ervoor zorgt dat de data die jij met het internet uitwisselt, versleuteld wordt. Hierdoor is het voor hackers niet mogelijk om toegang te krijgen tot deze data en kan voorkomen worden dat hackers toegang krijgen tot jouw computer.

Voor investeerders heeft dit zelfs een extra voordeel, aangezien je hierdoor op een veilige manier zaken kunt doen. Jouw transacties worden op deze manier namelijk ook beschermd, waardoor hackers niet weten welke transacties jij doet, hoeveel geld ermee gemoeid is en waar het geld uiteindelijk naartoe gaat. 

AdBlocker installeren

Een andere methode om te voorkomen dat hackers jouw computer gaan gebruiken om cryptovaluta te gaan minen, is door het installeren van een AdBlocker. Een dergelijke applicatie of programma zorgt er namelijk voor dat advertenties geblokkeerd worden. Hiermee worden dus ook de advertenties geblokkeerd die de malware bevatten die er uiteindelijk voor zorgen dat jouw computer gehackt kan worden. Hiermee voorkom je dus dat je op deze advertenties gaat klikken.

Een laatste methode die je kunt gebruiken om cryptojacking te voorkomen, is door een virusscanner te installeren. Deze scanner is namelijk de eerste laag van beveiliging die ervoor kan zorgen dat malware gedetecteerd wordt wanneer deze op jouw computer aanwezig is of wanneer deze toegang probeert te krijgen tot jouw computer.

Cryptojacking is de laatste jaren dus enorm in opkomst. Het is een vorm van hacking die zeker de komende jaren onder het brede publiek veel bekendheid zal vergaren. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om cryptojacking bij jouw apparaten te voorkomen. Voer jij deze maatregelen door, dan is jouw computer beschermd tegen cryptojacking.

Deel dit artikel
Niels Poerwoatmodjo

Head of Content Niels kwam in 2017 in aanraking met cryptocurrency. Toegegeven, het duurde even voordat de vonk oversloeg, maar toen dat gebeurde was hij van één ding overtuigd: Iedereen moet in begrijpelijke taal over de wereld van cryptocurrencies en blockchain-technologie kunnen lezen!

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie