Kennisbank

Kennisbank

Waarom handelen in CFD’s?

CFD’s (Contracts for Difference) zijn contracten die worden afgesloten tussen een belegger en een broker. Beleggers kunnen speculeren op de prijsbewegingen van verschillende soorten activa, zoals grondstoffen, aandelen, valuta’s en indexen. Als handelaars de prijsbeweging goed voorspellen, dan kunnen zij winst maken. De broker zal dan, simpel gezegd, het verschil tussen de huidige waarde van het activum en de waarde op het moment dat het contract is ingegaan, aan de investeerder betalen. De interesse in het handelen in CFD’s neemt toe en steeds meer mensen willen leren hoe zij dit moeten aanpakken. Het is een populaire manier van investeren. Waarom zou je ervoor kiezen te leren handelen in CFD’s? En wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen aan deze manier van handelen?

Navigeer snel naar…

    Leren over CFD’s: waarom en hoe

    De voornaamste reden dat mensen zich in dit onderwerp verdiepen is een voor de hand liggende: winst maken. Voorspel je de prijsbeweging goed? Dan kun je geld verdienen. Maar hoe dan?

    Om een succesvolle CFD-handelaar te worden, is het van belang op verschillende gebieden vaardigheden en kennis te ontwikkelen. Waardoor kunnen prijsbewegingen worden beïnvloed? Hoe blijf ik op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de markt? Welke handelsstrategie past het beste bij mij? Hoe beter voorbereid, hoe groter de kans op winst. 

    Als nieuwe handelaar zul je sowieso de volgende 5 stappen moeten doorlopen:

    1. Leer zoveel mogelijk over het handelen in CFD’s: het is belangrijk dat je weet wat de voor- en nadelen zijn en dat je je eigen strategie gaat bepalen. Online is veel (gratis) informatie te vinden: volg cursussen, lees blogs, kijk webinars en check eens welke informatie wordt aangeboden door brokers. Ook kun je bij sommige brokers eerst eens oefenen met een demo-account om te ervaren hoe het werkt en wat meer vertrouwd te raken met het platform.

    2. Doe onderzoek en kies een gerenommeerde broker: het aanbod van brokers is divers. Het liefst kies je voor een broker met een breed scala aan activa om in te handelen, met acceptabele kosten en hefboomwerking.

    3. Open een handelsrekening: nadat je een broker gekozen hebt, zal je een handelsrekening moeten openen om te kunnen beginnen met handelen.

    4. Stort geld op je handelsrekening: wellicht overbodig om te benoemen, maar er zal geld op je rekening moeten staan om een trade te kunnen openen.

    5. Start trading! Zodra je je voldoende hebt voorbereid, bedacht hebt wat jouw handelsplan wordt en duidelijk hebt hoeveel risico jij wilt nemen, kan je beginnen met handelen met echt geld. 

    Voor- en nadelen

    Hoewel CFD’s erg populair zijn onder investeerders, zijn er, zoals bij alle investeringen, naast voordelen ook een aantal nadelen. We zetten ze hier voor je op een rijtje.

    Voordelen

    Met CFD’s kun je speculeren op de prijsbewegingen van een asset, zowel omhoog als omlaag. Hierdoor kun je in elke markt geld verdienen, dus ook in een dalende markt. 

    Investeerders hebben toegang tot een breed scala aan activa, waaronder aandelen, indexen, grondstoffen en valuta, die anders misschien niet zo makkelijk beschikbaar zouden zijn als ze rechtstreeks aangekocht moeten worden. 

    Doordat het aanbod aan beschikbare activa zo groot is, hebben investeerders de mogelijkheid hun portefeuille heel divers te houden.

    CFD-handelaren bezitten de assets niet, wat betekent dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over veilige opslag.

    CFD’s hebben relatief lage transactiekosten, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor investeerders met een beperkt budget.

    Vergeleken met bijvoorbeeld aandelen of futures hebben investeerders voor CFD-handel een relatief laag startkapitaal nodig. 

    Ook met een klein kapitaal kunnen investeerders mogelijk veel geld verdienen. Bij het handelen kun je bij veel CFD handelsplatformen gebruik maken van een hefboom. Hiermee handel je deels met geleend geld en kun je met een lagere inleg grotere posities verhandelen. Doordat je met grotere bedragen handelt, kan ook je winst extra hoog worden. 

    In tegenstelling tot bijvoorbeeld futures zijn CFD’s flexibel. Ze hebben geen vaste vervaldatum, je kunt 24/7 handelen en trades kunnen snel geopend en gesloten worden. Erg handig is als je een drukke agenda hebt.

    De mogelijkheid om long of short te gaan. Investeerders kunnen zelf kiezen of ze een lange of korte positie innemen. Wanneer een handelaar long gaat, koopt die een CFD met de verwachting dat de prijs van de asset zal stijgen. Wanneer een handelaar een short positie inneemt, verkoopt die de CFD met de verwachting dat de prijs van de asset zal dalen.

    Om potentiële verliezen te beperken en transacties te beheren kunnen investeerders stop-loss orders gebruiken. Zo zijn er nog een aantal manieren om het risico te beperken.

    Nadelen

    CFD’s zijn relatief complex en kunnen in het begin moeilijk te begrijpen zijn. Je zult daarom goed onderzoek moeten doen voordat je je geld erin investeert. Zodra je eenmaal wat meer ervaring hebt, zul je merken dat de uitvoering steeds eenvoudiger wordt.

    De risico’s bij het handelen in CFD’s zijn vrij hoog, waardoor investeerders hun geld zouden kunnen verliezen. Dit risico wordt hoger als gebruik wordt gemaakt van de hefboomwerking, dit is mogelijk bij een aantal CFD handelsplatformen.

    Net als bij de meeste investeringen zullen er kosten mee gepaard gaan. In dit geval zijn dit meestal spreads en commissies. Het is belangrijk om te weten dat dit de winstgevendheid van een trade kan beïnvloeden en dat hier rekening mee gehouden wordt bij het kiezen van een broker. 

    CFD-handelaren bezitten de assets niet, wat zorgen weg neemt, maar handelaren hebben ook niet de mogelijkheid ze later fysiek in bezit te nemen.
    Investeerders zijn afhankelijk van betrouwbare technologie en een stabiele internetverbinding, om snel te kunnen handelen en te kunnen profiteren van marktbewegingen en kansen wanneer deze zich voordoen.

    Hoewel short gaan ook als een van de voordelen genoemd staat, kan het ook een nadeel zijn als de prijs van het activum vervolgens toch blijft stijgen.

    Omdat prijsbewegingen van assets onderhevig zijn aan marktvolatiliteit, kan het moeilijk zijn om goede voorspellingen te doen en de trades effectief te beheren. Als er veel gebeurt in de markt kan dit, net als bij andere investeringen, extra lastig zijn. 

    Als de investeerder van tevoren geen goed onderzoek heeft gedaan en bij een verkeerde broker terecht komt, bestaat de kans dat de broker zijn verplichtingen niet nakomt. 

    Samengevat

    Door te handelen in CFD’s kunnen investeerders speculeren op de prijsbewegingen van de activa. Positief is dat handelaren in staat zijn te profiteren van prijsbewegingen omhoog én omlaag, waardoor ze zelfs in een dalende markt geld kunnen verdienen. CFD’s zijn toegankelijk voor alle investeerders, ook voor de investeerders met een beperkt budget.

    Wel zijn CFD’s relatief complex en is het dus van belang dat een nieuwe investeerder zich goed inleest voordat een eerste trade gedaan wordt. Wil jij beginnen met handelen in CFD’s? Leuk! Maar zorg er dan wel voor dat je de risico’s goed begrijpt en kiest voor een vertrouwd handelsplatform.

    Deel dit artikel
    Kennisbank icon

    Lees ook

    Meer Chevron to the right

    Wat is een Bitcoin mixer?

    Ontvang je salaris in bitcoin

    Plan B’s Stock to Flow model

    Wat is het bitcoin (BTC) Lightning Network?

    Betalen met bitcoin in Nederland

    Wat is een Bitcoin halving?

    Advertentie
    Net binnen
    Trending
    Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
    Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
    goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
    Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
    Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
    Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
    Crypto Ontbijt: Massale liquidatie door bitcoin crash, sentiment zakt in & meer
    Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
    Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
    Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin

    Advertentie