Ivo Melchers Ivo Melchers Ivo Melchers
05/07/2024 08:08 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/07/2024 08:07 Marktupdates

Bitcoin crasht 8% tot onder $54.000 door Mt. Gox, altcoins capituleren

Cardano-ADA Dogecoin-DOGE Bitcoin-BTC Ethereum-ETH more-coins-icon
icon-marktupdates
Marktupdates
Bitcoin crasht 8% tot onder $54.000 door Mt. Gox, altcoins capituleren

Foto: Lukas Heldak/Shutterstock

De cryptomarkt is omgetoverd tot een bloederig slagveld. Bitcoin (BTC) is met meer dan 8% gecrasht tot onder de $54.000, wat de laagste prijs in meer dan vijf maanden markeert. Het heeft een heuse capitulatie in de rest van de markt teweeggebracht met bijna iedere top 100-altcoin die meer dan 10% in de min staat.

De boosdoener van de gigantische cryptocrash? De failliete bitcoinbeurs Mt. Gox die zijn eerste  grote stap heeft gezet naar de gevreesde terugbetalingen van miljarden dollars aan bitcoin.

BTC koers stevig onderuit

De bitcoin koers heeft voor de tweede keer rij op rij harde klappen geïncasseerd terwijl jij hoogstwaarschijnlijk op één oor lag. In de nacht van woensdag op donderdag daalde bitcoin in een mum van tijd meer dan 4% tot onder de $58.000, en vannacht was het wederom raak.

Vlak na middernacht werden de allereeste tikken uitgedeeld. Na heel wat uurtjes zijwaarts te hebben bewogen boven de $58.000 crashte bitcoin uit het niets met meer dan 3% tot onder de $57.000.

Nadat bitcoin enkele uren de tijd kreeg om hiervan bij te komen, en weinig van zich liet horen, maakte de koers een nieuwe koersval. In minder dan twee uur daalde bitcoin nog een 6% tot onder de $54.000. Om precies te zijn heeft bitcoin een low van nipt boven de $53.300 neergezet. Sinds 27 februari heeft bitcoin niet meer op een dergelijke koers gestaan.

Bitcoin koers CoinMarketCap
De bitcoin prijs van de afgelopen 24 uur. – Bron: CoinMarketCap

De in 2014 ingestorte bitcoinbeurs Mt. Gox lijkt de belangrijkste oorzaak te zijn achter de bloederige correctie. Mt. Gox heeft gisteren 47.229 bitcoins, ter waarde van zo’n $2,7 miljard, uit cold storage verplaatst naar een nieuw walletadres. De transactie volgt op de eerdere aankondiging dat de beurs vanaf het begin van deze maand zal beginnen met het verdelen van de meer dan 140.000 bitcoins onder voormalig klanten. Het gevreesde proces lijkt nu eindelijk van start te zijn gegaan.

Mocht de BTC koers nóg verder onderuit gaan, dan ligt rond de $50.000 het volgende belangrijke steunniveau. Op de weg omhoog ligt om en nabij de $56.000 de eerste obstakel die de bulls moeten overwinnen.

Op het moment van schrijven staat de BTC prijs op crypto exchange Bybit powered by SATOS gelijk aan 54.709 dollar. Op de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo komt de BTC prijs in euro daarmee uit op 50.560 Ten opzichte van 24 uur geleden staat BTC 7,67%% in de min.

Altcoins crashen meer dan 10%

Bitcoin’s dramatische koersval heeft tot een pijnlijke situatie in de rest van de markt gezorgd. Noem een altcoin uit de top 100 en de kans is enorm groot dat het de afgelopen dag ten minste 10% van zijn waarde heeft ingeleverd. Sterker nog, veel dalingen lopen op tot maar liefst 20%.

Ook bij de tien grootste cryptomunten is het beeld droevig te noemen. Ethereum (ETH) is de afgelopen 24 uur maar liefst 10,22% gedaald en komt momenteel uit op een prijs van $2.891.

Solana (SOL) houdt zich verrassend sterk staande met een daling van ‘slechts’ 6,51%. Andere populaire altcoins zoals ripple (XRP), dogecoin (DOGE) en cardano (ADA) staan respectievelijk 11,42%, 15,14% en 15,27% lager dan gisteren.

De totale crypto-marktkapitalisatie is de afgelopen 24 uur met 8,3% gedaald tot $2,1 biljoen dollar. Het is de grootste capitulatie sinds de ineenstorting van crypto exchange FTX eind 2022, wat de hoop op een vervolg van de bullmarkt bij veel investeerders heeft laten verdwijnen.

Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag 10 euro crypto naar keuze

Klaar om de diepte in te duiken met cryptocurrency en denk je eraan om Bitcoin of een andere cryptomunt te bemachtigen? In samenwerking met Bitvavo, de grootste cryptocurrency exchange van Nederland, hebben we een speciale deal voor onze lezers.

Meld je vandaag aan bij Bitvavo via de knop hieronder en ontvang 10 euro crypto naar keuze cadeau. Plus, je profiteert ook nog eens van nul handelskosten op je eerste 10.000 euro aan transacties. Dit is jouw kans om zonder extra kosten te starten met investeren in de wereld van crypto.

Pak 10 euro gratis

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Marktupdates nieuws

Bitcoin duikt onder $67.000, grote dag voor ethereum met ETF-lancering
Bitcoin duikt onder $67.000, grote dag voor ethereum met ETF-lancering
Bitcoin stijgt hard voorbij $68.000 na Biden nieuws, dogecoin klimt 8%
Bitcoin stijgt hard voorbij $68.000 na Biden nieuws, dogecoin klimt 8%
Bitcoin koers crasht hard na Iraanse aanval op Israël, cryptomarkt diep rood
Crypto Radar: Bitcoin koers volatiel en duikt naar beneden 
Advertentie