Ivo Melchers Ivo Melchers Ivo Melchers
14/12/2023 07:51 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/12/2023 07:51 Marktupdates

Bitcoin en crypto stijgen hard dankzij Amerikaanse centrale bank

Bitcoin-BTC Solana-SOL Cardano-ADA more-coins-icon
icon-marktupdates
Marktupdates
Bitcoin en crypto stijgen hard na hints Amerikaanse centrale bank

Foto: Orhan Cam/Shutterstock

Bitcoin (BTC) en de bredere cryptomarkt zijn flink opgeveerd gisteren. Met name de toespraak van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, bracht een grote opleving teweeg. Deze ochtendupdate brengt je volledig op de hoogte van de huidige stand van zaken op de cryptomarkt.

Crypto radar: Bitcoin vangt crash op en koers stabiliseert enigszins
  • icon-marktupdates
    Marktupdates

Bitcoin overstijgt belangrijk level

De bitcoin koers klom in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Open Market Committee (FOMC), het beleidsbepalende orgaan van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve), om 20:00 uur langzaam omhoog. Aan het begin van de dag bewoog bitcoin om en nabij de 41.000 dollar, maar toen bekend werd dat de rente, geheel volgens verwachting, ongewijzigd op 5,25 – 5,50 procent zou blijven, stond de koers gelijk aan iets meer dan 42.000 dollar.

De toespraak van Powell, waarin het rentebesluit werd toegelicht, bracht de stijging in een stroomversnelling. Om 20:30 uur kroop Powell achter het spreekgestoelte. Hij heeft aangegeven dat een renteverhoging niet meer het ‘’basiscenario’’ is zoals 60-90 dagen geleden. Bovendien verwacht de centrale bank nu 0,75% aan renteverlagingen volgend jaar, terwijl dit drie maanden geleden nog 0,25% was.

Als gevolg steeg bitcoin tot een absolute piek van bijna 43.400 dollar. Hiermee heeft bitcoin zijn belangrijke weerstandsniveau van vlak boven de 42.400 dollar gepasseerd. Inmiddels is de koers iets afgekoeld ten opzichte van zijn hoogtepunt, maar het sentiment is nog altijd bullish.

Bitcoin koers CoinMarketCap
De bitcoin prijs van de afgelopen 24 uur. – Bron: CoinMarketCap

Op het moment van schrijven staat de BTC prijs op crypto exchange Bybit gelijk aan 43.030 dollar. Op de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo staat de BTC prijs in euro daarmee gelijk aan 39.501. Ten opzichte van 24 uur geleden staat BTC 4,85% in de plus.

Advertentie

Solana, cardano en avalanche gaan als een raket

Kijkend naar de rest van de cryptomarkt is er een overvloed aan groen op te merken. Binnen de top 10 cryptomunten zijn er veel harde stijgers. Zo staat ethereum (ETH) 4,91% hoger dan 24 uur geleden, is ripple (XRP) met 3,59% gestegen en dogecoin (DOGE) met 5,11%.

Solana (SOL), cardano (ADA) en avalanche (AVAX) zijn de hardste stijgers van vandaag. Solana heeft een stijging van 8,61% achter de rug en avalanche staat 10,31% hoger dan gisteren. Cardano is de absolute winnaar van de dag met een stijging van 17,49%.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitvavo geeft 20 euro gratis crypto

Ben je op zoek naar een betrouwbare partij om crypto zoals bitcoin of ethereum te kopen? In samenwerking met Crypto Insiders geeft het Nederlandse handelsplatform Bitvavo alleen deze maand 20 euro gratis aan nieuwe gebruikers die minimaal 10 euro op het platform storten. Dat is gelijk aan ongeveer 33,04 ADA of 0,30 SOL! Klik op de onderstaande knop om een nieuw account aan te maken bij Bitvavo:

Pak 20 euro gratis

Let op: na december gaat de welkomstbonus weer terug naar 10 euro.

Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
  • icon-marktupdates
    Marktupdates

Bitcoin vandaag: belangrijke Amerikaanse data

Vandaag staan er verschillende belangrijke publicaties vanuit de Verenigde Staten op de agenda. Allereerst wordt om 14:30 uur de maandelijkse Kern Detailhandelsverkopen gedeeld. Dit is een belangrijke indicator van de Amerikaanse consumentenuitgaven. Er wordt een daling van 0,1% verwacht, terwijl deze vorige maand nog met 0,1% steeg.

Op hetzelfde tijdstip wordt bovendien de wekelijkse Eerste Aanvragen Werkloosheidsvergoeding naar buiten gebracht. De verwachting ligt net als vorige week op 220.000.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie