Ivo Melchers Ivo Melchers Ivo Melchers
10/04/2024 08:10 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/04/2024 08:12 Marktupdates

Bitcoin en cryptomarkt hard onderuit, doorslaggevende dag voor de boeg

Bitcoin-BTC
icon-marktupdates
Marktupdates
Bitcoin en cryptomarkt hard onderuit, doorslaggevende dag voor de boeg

Foto: ColorMaker/Shutterstock

Investeerders hebben nog geen twee dagen kunnen genieten van een bitcoin (BTC) koers van boven de $70.000. Gisteren is de koers namelijk weer onder dit psychologische niveau gedoken. Bitcoin is weer in moeilijkheden terecht gekomen, en ook de rest van de cryptomarkt incasseert flinke klappen. Alles en iedereen heeft zijn vizier gericht op vanmiddag, met de publicatie van de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI).

Bitcoin koers nadert $68.000

Het leek er allemaal zo goed uit te zien voor bitcoin. Afgelopen maandag schoot de koers voor  het eerst sinds 15 maart weer tot boven de $72.000, waardoor zijn recordprijs van $73.800 plotseling binnen handbereik kwam te liggen.

Dezelfde dag stroomde er maar liefst $223,8 miljoen uit de bitcoin spot Exchange-Traded Funds (ETF’s). Ook gisteren was er weer een netto-uitstroom, van $18,6 miljoen dit keer. Dit komt naar voren in data van Farside Investors.

De koers heeft het knap lastig met deze verhoogde verkoopdruk. Gisteren rond 15:30 uur zette bitcoin zijn scherpe val in. De koers bevond zich vlak onder de $71.000, maar stond nog geen anderhalf uur later nipt onder de $69.000. Aan het begin van de avond werd een absoluut dieptepunt van enkele honderden dollars boven de $68.000 bereikt.

Bitcoin koers CoinMarketCap
De bitcoin prijs van de afgelopen 24 uur. – Bron: CoinMarketCap

Bitcoin bevindt zich nu vlak boven de $69.000, zijn oude prijsrecord van de vorige bullmarkt. Het markeert een belangrijke steunzone, die een correctie richting $60.000 moet voorkomen.

Op het moment van schrijven staat de BTC prijs op crypto exchange Bybit powered by SATOS gelijk aan 69.331 dollar. Op de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo komt de BTC prijs in euro daarmee uit op 63.937. Ten opzichte van 24 uur geleden staat BTC 2,31% in de min.

Crypto top 10 heeft het zwaar

Binnen de gehele top 100 cryptomunten zijn de stijgers van vandaag op één hand te tellen. Bitcoin’s prijsdaling heeft de markt omgetoverd tot een heus bloedbad.

Kijkend naar de 10 grootste cryptomunten, kleurt iedereen in het rood. De meesten hebben het bovendien nóg zwaarder dan BTC. Zo is ethereum (ETH) de afgelopen 24 uur met 4,13% onderuit gegaan, is solana (SOL) met 3,52% gedaald, dogecoin (DOGE) met 4,88% en cardano (ADA) met 3,85%.

Bitcoin vandaag: inflatiecijfers VS

Het is weer zover. We kunnen ons opmaken voor verse inflatiedata uit de Verenigde Staten. Om 14:30 uur Nederlandse tijd zal het U.S Bureau of Labor Statistics de maandelijkse en jaarlijkse CPI, evenals zijn kern-variant, naar buiten brengen.

De CPI meet de gemiddelde prijsverandering van een mandje goederen en diensten die huishoudens kopen voor dagelijks gebruik. De Kern-CPI sluit de prijzen van voedsel en energie uit voor de berekening.

Voor zowel de CPI als de kern-CPI wordt een maandelijkse stijging van 0,3% verwacht, terwijl deze de vorige keer voor beiden op 0,4% binnenkwam.

De jaarlijkse inflatie is in maart naar verwachting met 0,2 procentpunt toegenomen ten opzichte van februari, van 3,2% naar 3,4%. Voor de jaarlijkse kerninflatie wordt juist een nipte daling verwacht, van 3,8% naar 3,7%.

Met hoger dan verwachte cijfers zullen we waarschijnlijk langer op de eerste renteverlagingen moeten wachten, wat bearish is voor de koers van bitcoin.

10 euro gratis crypto naar keuze

Klaar om de diepte in te duiken met cryptocurrency en denk je eraan om Bitcoin of een andere cryptomunt te bemachtigen? In samenwerking met Bitvavo, de grootste cryptocurrency exchange van Nederland, hebben we een speciale deal voor onze lezers.

Meld je vandaag aan bij Bitvavo via de knop hieronder en ontvang 10 euro crypto naar keuze cadeau. Plus, je profiteert ook nog eens van nul handelskosten op je eerste 10.000 euro aan transacties. Dit is jouw kans om zonder extra kosten te starten met investeren in de wereld van crypto.

Pak 10 euro gratis

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Advertentie

Trending Marktupdates nieuws

Bitcoin en cryptomarkt houden adem in voor ethereum ETF-besluit vandaag
Bitcoin en cryptomarkt houden adem in voor ethereum ETF-besluit vandaag
Crypto Ontbijt: Altcoins & Trump crash, Bitcoin-ETF uitstroom zet door
Crypto Radar: Bloed op de cryptomuur en bitcoin zakt steeds verder weg
Crypto Radar: Floki doet het goed, deze coin crasht keihard
Crypto Radar: Floki doet het goed maar deze coin crasht keihard
Advertentie