Kevin Schijven Kevin Schijven
11/02/2024 14:09 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/02/2024 13:02

Alert: Deze Solana apps kunnen je crypto wallet leeg plunderen

Solana-SOL
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Alert: Deze Solana apps kunnen je crypto wallet leeg plunderen

Foto: Maksim Shmeljov/Shutterstock

Er zijn nieuwe apps opgedoken die je crypto wallet kunnen leegroven. Ditmaal gaat het om twee verschillende apps op het Solana (SOL) netwerk.

De apps, genaamd ‘Aqua’ en ‘Vanish’, maken misbruik van een techniek die bekendstaat als ‘bit-flip’. Hiermee kunnen aanvallers crypto wallets leegzuigen. Daarom staan dit soort apps in de crypto wereld ook wel bekend als ‘drainers’.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen hier €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Solana apps roven je crypto wallet leeg

Cybersecuritybedrijf Blowfish waarschuwde onlangs de crypto-gemeenschap voor deze nieuwe drainers op Solana.

Deze software kan een verandering doorvoeren in de data van een transactie, zelfs nadat deze al door de gebruiker is ondertekend met een private key, of privésleutel.

Reguliere gedecentraliseerde apps (dApps) op Solana worden dan gemanipuleerd. De app, die van de gebruiker normaliter een transactie mag uitvoeren, wordt dan stiekem aangepast. Daarmee kan een legitieme transactie afgetapt worden.

Dit staat ook bekend als een bit-flip aanval doordat de waarde van bepaalde bits binnen de versleutelde data stiekem wordt aangepast. Daardoor ondertekent het slachtoffer nietsvermoedend een transactie die op het eerste gezicht geldig lijkt.

Vervolgens neemt de aanvaller de transactie tijdelijk over en wijzigt de voorwaarde met een aparte transactie. Daardoor lijkt het alsof de oorspronkelijke app netjes SOL verstuurd zoals verwacht, maar in werkelijkheid wordt de wallet van het slachtoffer leeggeroofd.

“Klinkt als een nachtmerrie, nietwaar?” aldus Blowfish.

Advertentie

Steeds meer crypto drainers op het Solana netwerk

Deze vorm van cybercriminaliteit wordt aangeboden als een zogeheten “scam-as-a-service”, oftewel oplichting als een dienst. Dit gebeurt via online marktplaatsen waar kwaadwillenden tegen betaling dit soort apps kunnen verkrijgen.

Het is echter geen nieuwe type aanval in de crypto wereld, maar de recente toename van dit soort drainers in het Solana netwerk baart wel zorgen.

Volgens een recent rapport van analysebedrijf Chainalysis zijn er al complete gemeenschappen gewijd aan Solana drainers. Een van deze groepen telt zelfs meer dan 6.000 leden.

Blowfish heeft ondertussen maatregelen gevonden waarmee de nieuwe drainers automatisch geblokkeerd worden en zegt dat het dit soort activiteiten nauw in de gaten zal houden.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie