Kevin Schijven Kevin Schijven
22/07/2020 16:47 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/07/2020 16:47

Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) hebben samen al bijna $1,3 biljoen afgewikkeld in 2020

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) hebben samen al bijna $1,3 biljoen afgewikkeld in 2020

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) hebben samen al bijna $1,3 biljoen afgewikkeld in 2020. Dat meldt Ryan Watkins, onderzoeker bij blockchain-analysebedrijf Messari, op 21 juli:


Bitcoin heeft dit jaar al $729 miljard afgewikkeld en ether $128 miljard. Stablecoins tellen ook sterk mee met $47 miljard aan afwikkelingen op bitcoin en zelfs $337 miljard op Ethereum. Samen is dat $1,241 biljoen aan afwikkelingen op beide openbare cryptocurrency-netwerken.

Veel mensen denken dat openbare blockchains zijn mislukt als betalingssystemen. Dit klopt gewoon niet. Het typische argument luidt: “je kunt geen kopje koffie kopen met bitcoin” en “cryptocurrencies zijn te volatiel om als ruilmiddel te dienen.” Beide premissen zijn niet helemaal onnauwkeurig, maar de conclusie is.

Aldus Watkins, die zegt dat deze kritiek er “$1,3 biljoen naast zit.” Volgens de onderzoeker zit de misvatting in wat voor soort betalingssystemen deze blockchains zijn. Ze worden vaak vergeleken met netwerken als VISA, maar lijken veel meer op grote afwikkelsystemen als Fedwire.

Het doel van deze systemen is om betalingen volledig te garanderen, zodat ze niet kunnen worden afgewezen, teruggeboekt of terugbetaald zonder toestemming van de ontvanger, en het is de bedoeling dat ze onmiddellijk worden afgehandeld.

Sterke zekerheidsgaranties zijn een noodzaak voor openbare blockchains, omdat ze betalingen tussen niet-vertrouwende en mogelijk onbekende partijen moeten garanderen. Deze afwikkelingsgaranties vormen de kern van wat het mogelijk maakt dat openbare blockchains wereldwijd kunnen worden geschaald.

Jonathan Gabler, directeur bij BlockScience is het met Watkins eens en denkt dat het beter zou zijn als we deze openbare blockchains afwikkelsystemen noemen in plaats van betaalsystemen:


Onlangs meldde Watkins nog dat door de opkomst van stablecoins nu meer waarde per dag wordt afgewikkeld op Ethereum dan op Bitcoin. Begin deze maand kwam nog naar buiten dat de marktkapitalisatie van Tether (USDT), de grootste stablecoin op de markt, nu $10 miljard voorbij is.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Advertentie
Advertentie