Kevin Schijven Kevin Schijven
06/05/2021 17:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/05/2021 17:55

Bitcoin (BTC) is minder ontwrichtend voor banken dan DeFi, zegt ING

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Bitcoin (BTC) is minder ontwrichtend voor banken dan DeFi, zegt ING

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De ING bank onderzocht onlangs de opkomende sector van decentralized finance (DeFi). Lees hier meer over wat DeFi precies is.

In het rapport concludeert ING dat DeFi veel voordelen biedt tegenover traditionele financiële diensten en zelfs nieuwe diensten mogelijk maakt. Er zitten echter ook enkele nadelen aan vast. Volgens de onderzoekers zou “het beste van beide werelden worden bereikt als gecentraliseerde en gedecentraliseerde financiële diensten samenwerken.”

ING noemt onder andere de volgende voordelen van DeFi op: composability (de mogelijkheid om verschillende producten te combineren om nieuwe financiële diensten te creëren), flexibiliteit (transacties kunnen veel sneller wereldwijd worden uitgevoerd), toegankelijkheid (iedereen kan participeren), transparantie (iedereen kan de onderliggende code bekijken), automatisch (processen kunnen automatisch worden uitgevoerd wat ze kostenefficiënter maakt) en interoperabiliteit (verschillende producten en diensten kunnen samenwerken.)

Daarentegen meldt ING dat DeFi niet zonder risico is. Het rapport noemt onder andere op dat sommige van de voordelen in de praktijk niet altijd worden gerealiseerd, dat er geen aansprakelijkheid is wanneer iets fout gaat en dat het voor gebruikers vaak technisch moeilijk is. Er bestaan ook geen anti-money laundering (AML) en know your customer (KYC) processen.

Het rapport stelt voor dat financiële instellingen als banken deze due diligence processen behandelen alvorens ze klanten toestaan om DeFi te laten gebruiken. Dat klinkt echter alsof het tegen het hele idee van decentralisatie en toegankelijkheid van deze markt ingaat.

“Op deze manier kan een DeFi-service voldoen aan de AML-regelgeving. Omdat dit echter onbekend terrein is, is er meer onderzoek nodig om de validiteit van een dergelijke samenwerking tussen gecentraliseerde banken en gedecentraliseerde financiële diensten vast te stellen.”

Herve Francois, hoofd van de blockchain afdeling bij ING, zegt tegen Coindesk dat “DeFi meer ontwrichtend kan zijn voor de financiële sector dan bitcoin.” Hij voegt daaraantoe dat ING de opkomende sector in het vizier heeft.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie