Thom Derks Thom Derks
14/07/2023 12:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 18:14

Bitcoin dominantie dondert omlaag, altseason begonnen dankzij overwinning XRP?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Bitcoin omhoog, markt blijft achter, deze crypto op Bitvavo stijgt 150%

Foto: Chinnapong/Shutterstock

Door de overwinning van Ripple in de rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) schoten de koersen van vrijwel alle grote altcoins omhoog. Ook de bitcoin koers profiteert van de overwinning van Ripple, maar het zijn op dit moment vooral altcoins die door het spreekwoordelijke dak gaan.

Door die stijgingen is de dominantie van bitcoin weer onder de 50 procent gekomen, is dat genoeg voor de start van een zogenoemd altseason?

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin zakt weg

De dominantie van bitcoin is als gevolg van de overwinning van Ripple gezakt naar 48,6 procent. Op zich is dat een logische ontwikkeling, omdat de overwinning van Ripple betekent dat veel altcoins zich minder zorgen hoeven te maken over de SEC. Eerder dit jaar vielen de koersen van onder andere Polygon, Solana en Cardano nog naar beneden door de aanval van de SEC op Coinbase en Binance.

Bitcoin-dominantie. Bron: CoinMarketCap

In de rechtszaken die de SEC opende tegen de twee grote beursplatformen, claimde het namelijk over 60 munten dat deze zouden kwalificeren als effect voor de Amerikaanse financiële wetgeving.

Mocht de SEC daar gelijk in krijgen, dan zou dat betekenen dat deze munten van Coinbase, Binance en verschillende andere beursplatformen zouden verdwijnen.

Zonder de juiste licenties is het namelijk niet toegestaan om effecten verhandelbaar te maken op een beursplatform. Wat dat betreft is de overwinning van Ripple bijzonder hoopgevend voor de gehele sector, maar vormt het voor bitcoin juist een bedreiging, omdat altcoins over het algemeen voor afleiding zorgen.

Advertentie

ALTSEASON

Als gevolg van de uitspraak van de rechter staat de koers van XRP momenteel op een plus van 67,68 procent voor de afgelopen 24 uur. Daarmee tikt het project een koers van 0,7925 dollar aan, wat de market cap van XRP op 41,6 miljard dollar brengt. Daarmee is het inmiddels het BNB van Binance voorbij, dat een market cap van 40,47 miljard dollar mag opschrijven.

Ook Cardano, Solana en Polygon zijn de afgelopen 24 uur gigantisch gestegen dankzij de overwinning van de Ripple op de SEC. Cardano staat op een plus van ~25 procent, Solana mag zelfs 31,66 procent opschrijven en Polygon staat 18,10 procent in de plus.

Wat dat betreft kunnen we stellen dat we hiermee de eerste tekenen van een altseason zien. Dit is zeker nog niet genoeg om over een nieuwe bullmarkt te spreken, wat überhaupt gevaarlijk is zolang de Federal Reserve nog niet klaar is met het verhogen van de rente, maar het begin is er in ieder geval.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie