Timo Bult Timo Bult
01/10/2021 06:35 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/10/2021 06:35

Cardano (ADA) thuisbasis voor nieuwe stablecoin gelinkt aan goud, dit is hoe dat werkt

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Cardano (ADA) thuisbasis voor nieuwe stablecoin gelinkt aan goud, dit is hoe dat werkt

Foto: Shutterstock/ Piotr Swat

Cardano (ADA) krijgt binnenkort waarschijnlijk een nieuwe stablecoin. Dit keer gaat het om een stablecoin die gelinkt is aan goud. Dat kondigde MELD oprichter Ken Olling aan tijdens de City A.M. crypto summit.

Iedereen kent de bekende stablecoins waarschijnlijk wel, zoals Tether (USDT) en USD Coin (USDC). Dit zijn stablecoins die gelinkt zijn aan de Amerikaanse dollar. Het bedrijf achter zo’n dollar stablecoin houdt een reserve aan die de waarde van de stablecoin moet garanderen.

De waarde van een stablecoin kan echter ook aan andere dingen gekoppeld worden, waaronder goud. Dit zou betekenen dat de waarde van de stablecoin stabiel is ten opzichte van goud. MELD wil binnenkort een goud stablecoin gaan lanceren. Het zal een bepaalde hoeveelheid goud in een kluis bewaren en deze tokeniseren. Vervolgens kunnen deze tokens worden verhandeld door investeerders.

Olling zei tijdens de aankondiging van de nieuwe stablecoin:

“Ons doel hier is eenvoud en duidelijkheid, […] Goud wordt opgeslagen in een kluis, getokeniseerd en vervolgens gefractioneerd en verdeeld zodat we het kunnen verkopen.”

Daarnaast zou het de toegang tot het investeren in goud eerlijker maken. “Het is een game changer voor hoe mensen toegang kunnen krijgen tot vermogen en het creëeren hiervan,” aldus Olling.

MELD is overigens niet de eerste die een dergelijke stablecoin zou lanceren. Tether zelf heeft namelijk ook een stablecoin die gelinkt is aan goud, tether gold (XAUT) genaamd. 1 XAUT heeft een waarde van 1 ons goud. Tether meldt dat deze stablecoin inmiddels een marktkapitalisatie van $28 miljoen heeft, wat dus inhoudt dat het bedrijf $28 miljoen aan goud bezit om de stablecoin te kunnen dekken.

Dergelijke stablecoins gaan overigens in zekere zin in tegen de basisprincipes van crypto. Zo is het bepaald niet gedecentraliseerd en ook niet transparant. Vaak moeten investeerders namelijk alsnog op een enkel bedrijf vertrouwen dat zij ook echt de gemelde hoeveelheid goud in bezit hebben.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie