Justin Sun maakt statement door duurste banaan ter wereld te eten
Foto: Shutterstock/Hazel Thunderbolt
Justin Sun, de oprichter van blockchain-platform Tron, heeft wederom voor opschudding gezorgd. Deze keer at hij een banaan die hij eerder voor $6,2 miljoen had gekocht. Het ging om een beroemd kunstwerk, Comedian van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan.
Het kunstwerk bestaat uit een gewone banaan die met ducttape aan een muur is bevestigd. Sun kocht het werk tijdens een veiling bij Sotheby’s in New York en voegde een nieuwe laag aan het kunstwerk toe door de banaan op te eten tijdens een persconferentie.
Banaan van $6 miljoen verdwijnt in Sun’s maag
Het kunstwerk Comedian werd oorspronkelijk gepresenteerd tijdens Art Basel in 2019 en veroorzaakte meteen discussie over wat kunst precies is. De banaan is niet meer dan een simpele supermarktbanaan en werd gekocht voor amper $0,35. De kunstenaar transformeerde de banaan tot een statement over waarde, eigendom en consumptie.
Het werk bevat zelfs een certificaat van authenticiteit, wat betekent dat de eigenaar de banaan en de ducttape mag vervangen als het fruit bederft. Dat deed crypto-ondernemer Sun afgelopen week, zo blijkt uit het cryptonieuws.
Op deze manier blijft het concept intact, terwijl de fysieke elementen tijdelijk zijn. Voor Sun ging het kunstwerk verder dan slechts een grappig idee. Hij omschreef het als een “cultureel fenomeen dat de werelden van kunst, memes en cryptocurrency samenbrengt”. Sun zag zijn aankoop als een kans om deze boodschap naar een hoger niveau te tillen.
Op 29 november 2024 organiseerde Sun een persconferentie in Hongkong, waar hij de banaan daadwerkelijk consumeerde. Het stuk fruit kostte hem op de veiling maar liefst $6,2 miljoen, waarbij $1 miljoen naar het veilinghuis ging. Hij verklaarde bij het eten van de banaan het volgende:
“Het opeten tijdens een persconferentie kan ook een deel van de geschiedenis van het kunstwerk worden,” zei de 34-jarige Sun. Waarbij hij eraan toevoegt dat de banaan “veel beter is dan andere bananen.”
Zijn publiek bestond uit journalisten en influencers. Die werden eveneens door Sun uitgedaagd om na te denken over de waarde en betekenis van zijn actie. Door het opeten werd het kunstwerk onderdeel van een nieuwe performance die vragen opriep over de betekenis van kunst en de interactie tussen eigenaar en object. Als souvenir kregen alle bezoekers, hoe kan het ook anders, een banaan en een rol ducttape mee.
Nieuwe kunstbetekenis of gewoon een cryptostunt?
De actie van de oprichter van Tron sluit aan bij eerdere controverse rondom het kunstwerk. In 2019 at kunstenaar David Datuna de originele banaan op. Vorig jaar herhaalde een student in Seoul dit omdat hij naar eigen zeggen “honger had”. Sun’s interpretatie verschilt echter: voor hem was het niet alleen een gewone consumptieactie, maar ook een kunstzinnig statement dat nieuwe lagen toevoegt aan het werk.
Sommigen noemden de actie een ‘goedkope’ stunt, terwijl anderen het zagen als een voortzetting van Cattelans oorspronkelijke boodschap. Sun idee was duidelijk: dit is de kracht hoe kunst, technologie en het dagelijks leven kunnen samenvloeien. Hij benadrukte dat door de vervangbaarheid van de banaan te vergelijken met digitale activa zoals Non Fungible Tokens (NFT’s). Die bestaan, net als Comedian, als concepten in plaats van tastbare objecten.
Daarnaast heeft Sun de intentie uitgesproken om 100.000 bananen te kopen bij de fruitkraam waar de originele banaan werd gekocht. Hij wilde de man het liefst in het echt ontmoeten, stelde Sun. Deze bananen wil hij wereldwijd distribueren als symbool van de verbinding tussen het alledaagse en het exceptionele. Het benadrukt nog maar eens de absurditeit van waarde en eigendom in zowel de kunst- als cryptosector.
🎙️ NIEUWE PODCAST: Bitcoin eindelijk op $100.000: Het kan nu wel eens hard gaan... Luister nu de podcast