Ivo Melchers Ivo Melchers
07/07/2023 11:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/10/2023 10:19

Crypto scammer biedt excuses aan na spectaculaire scam

icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: Shutterstock/r.classen

Rug pull, ook wel exit scam genoemd, is een veelvoorkomende frauduleuze activiteit binnen het crypto landschap. Het betekent letterlijk ‘het tapijt onder je voeten uittrekken’, wat op goede wijze de ervaring illustreert van investeerders die hun gehele investering plotseling in rook zien opgaan. Er bestaan verschillende soorten rug pulls maar de eindstand blijft hetzelfde: de ontwikkelaars verlaten het project met hun zakken gevuld met het geld van investeerders.

Er is nu melding gedaan van een zeer opmerkelijke rug pull waarin de ontwikkelaar een afscheidsbrief richting de community van het project heeft geschreven.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Bizarre crypto scam

Bij de meeste rug pulls verlaten de oprichters van de token zonder enige schaamte het project. Investeerders worden aan hun lot overgelaten en zitten met een waardeloze investering opgescheept.

Volgens een bericht op Reddit heeft een ontwikkelaar zijn excuses aangeboden en legde de schuld zelf bij zijn gokproblemen neer nadat hij de waardering van een crypto project binnen enkele minuten van 2 miljoen dollar naar slechts 20.000 dollar wist om te toveren.

Om precies te zijn heeft het betrekking op het Encryption AI project. Verschillende investeerders hebben melding gedaan dat de ontwikkelaar een rug pull heeft uitgevoerd tijdens een liquiditeitsmigratie evenement. Als gevolg daalde de waarde van de token, OXENCRYPT, van een koers van $2,05 tot een historisch dieptepunt van slechts $0,02. Op CoinGecko is de exit-scam duidelijk waar te nemen.

In de excuusbrief, dat door veel investeerders is gedeeld op social media, deelde de ontwikkelaar zijn gokproblemen en benadrukte dat hij een kapitaal van maar liefst $300.000 had verloren bij online casino’s. Bovendien beloofde hij ‘’alles in het werk te stellen om een beter mens te worden’’.

Inmiddels zijn alle social media-accounts van het crypto project verwijderd en uiten slachtoffers massaal hun frustratie op Twitter.

Advertentie

Phishing scam: $4,2 miljoen aan BTC en ETH

Eerder vandaag kon je ook al in het crypto nieuws voorbij zien komen dat 2 17-jarigen een fortuin van maar liefst $4,2 miljoen wisten te incasseren door middel van spear phishing. Buiten rug pulls om is dit een veelvoorkomende manier op nietsvermoedende investeerders om de tuin te leiden.

De kwaadwillende tieners gingen te werk door Coinbase Support, het klantenserviceteam van Coinbase, na te bootsen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin - bewezen aanpak
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin – bewezen aanpak
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Solana memecoin explodeert 7.100%: Experts waarschuwen voor risico’s
Advertentie