Timo Bult Timo Bult
14/04/2024 10:22 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/04/2024 09:50

Cryptomarkt verliest $450 miljard, analist deelt hoopvolle grafiek

Solana-SOL Ethereum-ETH Cardano-ADA more-coins-icon
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Cryptomarkt verliest $450 miljard, analist deelt hoopvolle grafiek

Foto: Ground Picture/Shutterstock

De aanval van Iran tegen Israël, en de mogelijke oorlog die daaruit voortvloeit, is hét gesprek van de dag. Ook binnen de cryptomarkt is het een hot topic. Niet gek, de koersen reageerden afgelopen nacht heftig op het nieuws. Dat had alles te maken met paniek onder traders en investeerders. Maar is dit het begin van een bearmarkt, of hebben we dit vaker meegemaakt?

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Cryptomarkt vangt klappen; krimp van $450 miljard

Dit weekend was behoorlijk volatiel voor de cryptomarkt. Dat had alles te maken met de aanvankelijk dreigende, en uiteindelijk uitgevoerde aanval van Iran op Israël. Dergelijke situaties die invloed kunnen hebben op de wereldeconomie hebben vrijwel altijd een groot effect op de cryptomarkt.

Het maakt daarbij niet uit op welk tijdstip iets gebeurt; de cryptomarkt is 24/7 open. De cryptomarkt reageerde dan ook heftig op de situatie in het Midden-Oosten dit weekend. Waar de totale marktkapitalisatie (de waarde van alle crypto bij elkaar) op vrijdag al de daling inzette, volgde een nieuwe rode golf nadat de aanval werd uitgevoerd.

Ondanks een licht herstel staan cryptocurrencies als ethereum (ETH), solana (SOL), toncoin (TON) en cardano (ADA) nog altijd ruim 5 procent in het rood ten opzichte van 24 uur geleden.

Al met al verloor de cryptomarkt dit weekend ongeveer 450 miljard dollar aan waarde door de dalende koersen. Dat is daling van 17,6 procent. Vrijdag waren alle crypto bij elkaar nog zo’n 2,5 biljoen dollar waard, op het dieptepunt was hier nog 2,27 biljoen dollar van over.

Inmiddels veert de markt dus wel weer iets op nu de aanval voorbij is. Nu is de vraag of en hoe Israël gaat reageren. Mocht dit uitmonden in een groter conflict dan kan dit opnieuw volatiliteit en onzekerheid op de markten veroorzaken.

Advertentie

Dit gebeurde er met bitcoin na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne

Om een idee te krijgen van hoe bitcoin en de cryptomarkt zich gedragen tijdens dergelijke grote gebeurtenissen, kunnen we terug in de tijd kijken. De grafieken laten zien hoe bitcoin bijvoorbeeld gigantisch hard crashte tijdens het uitbreken van de coronapandemie.

Destijds zakte bitcoin in één dag met ruim 40 procent in waarde nadat duidelijk werd hoe serieus het was. Een pandemie heeft echter een groter effect op de wereldeconomie dan een conflict in een beperkt gebied, zoals het Midden-Oosten of de oorlog in Oekraïne.

Willy Woo, een on-chain analist, vergelijkt in een post op X de daling gisteren met de daling nadat Rusland Oekraïne binnenviel. Deze twee correcties lijken veel op elkaar. Beide keren zakte bitcoin namelijk met 10 procent in waarde, waarna het herstel in de dagen erop inzette.

“BTC daalde onmiddellijk met 10 procent bij het uitbreken van de oorlog tussen Iran en Israël.

Deze grafiek is vanaf het moment dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne uitbrak, toen ook met een daling van 10 procent tot gevolg. Herstel vond binnen enkele dagen plaats.”

Het is hoe dan ook opletten geblazen voor crypto-investeerders. Mocht het conflict in het Midden-Oosten verder ontbranden dan kan dat, zoals gezegd, voor meer volatiliteit zorgen op de markten. Het positieve nieuws is dat de Verenigde Staten hebben aangekondigd niet mee te zullen doen aan een oorlog tegen Iran. Dit kan een signaal zijn dat het conflict enigszins beperkt blijft.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Crypto Ontbijt: Altcoins & Trump crash, Bitcoin-ETF uitstroom zet door
Populaire meme crypto verliest plotseling 99% van zijn waarde
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Nieuwe crypto knalt bijna 1.200% omhoog na notering op Bybit
Advertentie