Dit toilet zet je poep om in crypto, maar token is door het putje

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Dit toilet zet je poep om in crypto, maar token is door het putje

Foto: Ann in the uk/Shutterstock

Uitvinders zijn vaak bijzondere mensen. Ze bedenken dingen die je soms niet eens voor mogelijk had gehouden, maar soms bedenken ze dingen die wel erg ver gaan. Een Zuid-Koreaanse professor heeft nu een toilet bedacht dat je uitwerpselen omzet in energie. Deze energie werd gebruikt om energie en schoon drinkwater mee op te wekken – én om je voor je donaties te betalen in een cryptocurrency.

Crypto verdienen op het toilet

Het project is gestart door Cho Jae-weon, een professor aan de Zuid-Koreaanse universiteit Ulsan National Institute of Science and Technology. De WC noemde hij BeeVi.

In een whitepaper leggen tien onderzoekers van de universiteit uit hoe het toilet precies werkt. De uitwerpselen komen in een tank terecht, waar bacteriën ze omzetten in methaangas. Eén gemiddeld persoon produceert elke dag ongeveer 500 gram aan uitwerpselen. Dat is genoeg voor 50 liter methaan.

Dit kan worden gebruikt om op te koken, om ruimtes mee te verwarmen of om een auto 1,2 kilometer laten rijden. Je kunt er ook 0,5 kilowatt aan elektriciteit mee op wekken. Het is ook gekoppeld aan een cryptocurrency genaamd Ggool, dat honing betekent in het Koreaans.

Iedereen die het toilet gebruikt verdiende ongeveer 10 Ggool per dag, verklaarden studenten aan Reuters. Dit konden ze gebruiken om dingen te kopen op de campus, van verse koffie tot fruit en boeken. Wel eerst even je handen wassen, natuurlijk.

Crypto niet meer gebruikt

Helaas is de cryptovaluta ten onder gegaan. De coin was losjes gebaseerd op Feces Standard Money (FSM), een project van dezelfde universiteit. Aan Cointelegraph verklaarde Jae-woon dat het project al sinds februari stilstaat, toen de coin samen met de rest van de markt door het putje ging. Ggool was ontworpen voor een negatieve rente van maar liefst 7%, om het vasthouden van de coin te ontmoedigen. Als holder moest je het dus wel uitgeven om te voorkomen dat je je koopkracht verloor.

Cho denkt dat mensen niet zo geboeid waren door de ideologie van het project, alhoewel hij nog steeds toekomst ziet in het principe. Het gas zou gebruikt kunnen worden om op te koken of als brandstof voor de verwarming. Toch zou dat behoefte hebben aan flink wat investeringen.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie