Simon Bosch Simon Bosch
28/07/2022 12:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/07/2022 12:15

Ethereum app meet in de toekomst je ecologische voetafdruk

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ethereum is toch een grondstof, zegt CFTC in FTX aanklacht

F

De energiecrisis is wellicht pas net begonnen. Of we wereld genoeg doet om milieuvriendelijk te worden, kun je je natuurlijk afvragen, en op de lange termijn zou dat wel eens de échte crisis kunnen zijn. Eén van de grootste accountancy- en consultingbedrijven ter wereld werkt aan een applicatie voor Ethereum (ETH) waarmee je je koolstofvoetafdruk kunt meten.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

CO2-uitstoot bijhouden via Ethereum

Ernst & Young (ook wel EY) verklaart aan CoinDesk dat het accountancybedrijf werkt aan een systeem waarmee bedrijven hun koolstofvoetafdruk kunnen meten. Zeker grote bedrijven moeten steeds vaker voldoen aan bepaalde milieu-eisen, zoals de voorwaarden die je vindt in het ESG-beleid.

Hiervoor maken bedrijven vaak applicaties op enterprise-blockchains, maar EY benadrukt dat het voordeel van zo’n service vrij beperkt is. Het accountancybedrijf gebruikt in plaats daarvan bewust Ethereum, dat volledig openbaar en transparant is. Bedrijven vinden het volgens het consultancybureau prima als hun koolstofvoetafdruk op een publieke blockchain komt te staan.

Voor veel grote bedrijven is het namelijk een pluspunt om open te zijn over wat voor impact op de planeet ze precies hebben. Een besloten blockchain staat dan alleen maar in de weg. “Bedrijven willen laten zien dat ze zowel hun uitstoot vakkundig bijhouden als goed compenseren,” verklaart EY topman Paul Brody.

Als voorbeeld noemt hij dat een telefoon een groot aantal verschillende onderdelen heeft, zoals een display, een accu en een processor. Allemaal produceren ze een bepaalde hoeveelheid broeikasgas tijdens de productie. En als de halffabricaten klaar zijn moeten ze ook nog eens worden verscheept en in elkaar worden gezet, wat ook impact op het milieu heeft.

Als je bij kan houden hoeveel elke stap precies bijdraagt aan milieuvervuiling, dan kun je beter peilen wat je eraan kunt doen, en daar is blockchain-technologie uiterst geschikt voor.

Advertentie

Financiële beloning

Volgens overheden is dat ook hard nodig. De stappen naar meer milieuvriendelijkheid die overheden nemen worden steeds groter. Zo hebben veel Europese landen niet alleen meer programma’s om bedrijven te helpen met overstappen op duurzame energiebronnen.

Ook moeten vervuilende bedrijven speciale commissies betalen om broeikasgas te blijven uitstoten. Bedrijven die bijdragen aan een milieuvriendelijke toekomst krijgen juist financiële beloningen. Een dubbele werking dus. Een systeem dat duidelijk bij kan houden hoeveel je uitstoot en waar mogelijkheden liggen, kan hier heel handig bij zijn.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie