Kevin Schijven Kevin Schijven
24/05/2021 12:58 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/05/2021 12:58

Ethereum (ETH) oprichter haalt Dogecoin uitspraak van Elon Musk onderuit

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ethereum (ETH) oprichter haalt Dogecoin uitspraak van Elon Musk onderuit

Foto: leksiv/Shutterstock

Vorige week beweerde Tesla CEO Elon Musk plotseling het volgende over Dogecoin (DOGE):

Musk kreeg daar toen onmiddellijk veel kritiek over. Volgens bekende ontwikkelaars uit de cryptocurrency industrie kun je dit niet zomaar doen. Onder andere Adam Back, CEO van Blockstream en een van de meest prominente Bitcoin (BTC) ontwikkelaars, ging hier op in.

Nu heeft ook de technisch onderlegde Ethereum (ETH) oprichter Vitalik Buterin uitgebreid zijn mening gegeven over de uitspraak van Musk. In zijn paper stelt Buterin de vraag: hoe ver kun je de schaalbaarheid van een blockchain pushen? Is het mogelijk om dat te doen zoals Musk dat wenst zonder dat je afbreuk doet aan een blockchain en extreme centralisatie creëert?

Volgens Buterin zijn er twee manieren om een blockchain te schalen: door fundamentele aanpassingen te maken of door simpelweg de parameters te verhogen. Buterin gaat uitgebreid in op waarom blockchain schaalbaarheid bepaalde belangrijke limieten heeft, vooral omtrent factoren als rekenkracht, bandbreedte en opslag. Mocht je deze te ver opschalen, dan kunnen gebruikers geen node (computer op de blockchain) meer draaien en dat is juist van “cruciaal belang” om het netwerk te decentraliseren.

“Laten we één ding duidelijk maken: Je verdedigt je tegen kwaadwillende protocolwijzigingen door een cultuur van gebruikers te hebben die de blockchain valideren. Niet door Proof-of-Work (PoW) of Proof-of-Staking (PoS) te hebben.”

Aldus de bekende crypto onderzoeker Hasu, die door Buterin wordt geciteerd. Buterin zegt dat het simpelweg verhogen van parameters, dat Musk voorstelt, een “fundamenteel onjuiste benadering” is:

“Het verhogen van de parameters klinkt in eerste instantie erg aantrekkelijk: als je de wiskunde op een servet doet, is het gemakkelijk om jezelf ervan te overtuigen dat een consumentenlaptop duizenden transacties per seconde kan verwerken, geen ZK-SNARKs of rollups of sharding vereist. Helaas zijn er veel subtiele redenen waarom deze benadering fundamenteel onjuist is.”

Technische aanpassingen zouden wellicht wel kunnen werken, zoals sharding, zegt Buterin. Sharding is het opsplitsen van chains op de blockchain zodat ze parallel transacties kunnen verwerken. Ethereum wil dit later dit jaar introduceren, maar er zitten hier ook limieten aan, zegt Buterin:

“Sharded blockchains kunnen veel verder opschalen, omdat geen enkele node in een sharded blockchain elke transactie hoeft te verwerken. Maar zelfs daar zijn er grenzen aan de capaciteit: naarmate de capaciteit toeneemt, stijgt het minimumaantal veilige gebruikers. Het zal werk vergen om dit te doen zonder de decentralisatie op te offeren die blockchains zo waardevol maakt.”

Musk gaat er natuurlijk niet op in en reageert alleen met een flauwe grap, maar inmiddels zijn we niet anders van hem gewend. Zelf bekritiseerde Musk Dogecoin eerder al van centralisatie doordat een kleine groep een zeer grote hoeveelheid bezit.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie