Ivo Melchers Ivo Melchers
10/11/2023 12:14 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/11/2023 09:56

Hoe crypto koersen donaties beïnvloeden

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Hoe crypto koersen donaties beïnvloeden

Foto: Black Salmon/Shutterstock

Crypto-donaties worden steeds populairder. Door crypto in te zetten kunnen snelle en goedkope transacties gegarandeerd worden, ongeacht de bestemming van de fondsen. Bovendien brengt het een grote mate van transparantie met zich mee en is het censuurbestendig. Het grote verschil met fiatdonaties is de volatiliteit die bij digitale activa om de hoek komt kijken. Een nieuw onderzoek heeft gekeken of de beslissing om te doneren wordt beïnvloed door de onderliggende cryptokoersen.

Crypto-projecten delen enorm veel ‘punten’ uit, wat houden ze in?
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Effect ‘gokkersfout’ op crypto donaties

Op 8 november werd het onderzoek genaamd ‘Cognitive Biases in Cryptocurrency Donations: The Influence of Market Changes and Urgency’ gepubliceerd door een team van academische onderzoekers uit de Verenigde Staten. In het onderzoek wordt het effect van de zogeheten ‘gokkersfout’ op crypto-donaties onderzocht.

De gokkersfout is een cognitieve bias, ook wel ‘cognitieve denkfout’ genoemd, waarbij mensen de neiging hebben te geloven dat toekomstige resultaten beïnvloed worden door voorgaande gebeurtenissen, zelfs als deze feitelijk onafhankelijk van elkaar zijn. Een klassieke voorbeeld is het gooien van een munt. Veel mensen zijn geneigd te denken dat de kans om kop te gooien hoger is nadat je vijf keer achter elkaar munt hebt gegooid. In werkelijkheid blijft de kans echter 50 procent.

Het team heeft een empirisch onderzoek uitgevoerd waarbij werd gekeken naar crypto-donaties aan 117 verschillende campagnes op een online crowdfundingsplatform. Ook voerden ze een gecontroleerd online experiment uit om de kenmerken van de context van crypto-donaties te bestuderen.

Sneller doneren bij crypto prijsdaling

Uit de resultaten is gebleken dat de marktbeweging direct was gecorreleerd aan donatie ‘’activering’’ (eerste donaties) en de donatiegroottes. In overeenstemming met de gokkersfout zijn mensen dus eerder geneigd om te doneren nadat ze een waardedaling van hun activa hebben meegemaakt. Ook zullen ze bij een prijsdaling bereid zijn om méér te doneren.

Net als in het voorbeeld van het werpen van een munt hebben mensen na een prijsdaling namelijk meer vertrouwen dat de prijzen zullen stijgen na hun donatie. Uiteindelijk wil je vanzelfsprekend dat het goede doel zoveel mogelijk met jouw donatie kan bewerkstelligen. Als gevolg zullen mensen dus eerder willen doneren en bovendien zou het dan gaan om grotere bedragen.

Het effect zou bovendien versterkt worden wanneer er dringend wordt opgeroepen tot donatie. Uiteindelijk concludeert het onderzoek dat deze inzichten kunnen worden gebruikt als empirisch bewijs in het besluitvormingsproces voor organisaties en individuen die goede doelen beheren en donaties in de vorm van digitale activa zoals bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) accepteren.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie