Ivo Melchers Ivo Melchers
10/11/2023 12:14 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/11/2023 09:56

Hoe crypto koersen donaties beïnvloeden

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Hoe crypto koersen donaties beïnvloeden

Foto: Black Salmon/Shutterstock

Crypto-donaties worden steeds populairder. Door crypto in te zetten kunnen snelle en goedkope transacties gegarandeerd worden, ongeacht de bestemming van de fondsen. Bovendien brengt het een grote mate van transparantie met zich mee en is het censuurbestendig. Het grote verschil met fiatdonaties is de volatiliteit die bij digitale activa om de hoek komt kijken. Een nieuw onderzoek heeft gekeken of de beslissing om te doneren wordt beïnvloed door de onderliggende cryptokoersen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Effect ‘gokkersfout’ op crypto donaties

Op 8 november werd het onderzoek genaamd ‘Cognitive Biases in Cryptocurrency Donations: The Influence of Market Changes and Urgency’ gepubliceerd door een team van academische onderzoekers uit de Verenigde Staten. In het onderzoek wordt het effect van de zogeheten ‘gokkersfout’ op crypto-donaties onderzocht.

De gokkersfout is een cognitieve bias, ook wel ‘cognitieve denkfout’ genoemd, waarbij mensen de neiging hebben te geloven dat toekomstige resultaten beïnvloed worden door voorgaande gebeurtenissen, zelfs als deze feitelijk onafhankelijk van elkaar zijn. Een klassieke voorbeeld is het gooien van een munt. Veel mensen zijn geneigd te denken dat de kans om kop te gooien hoger is nadat je vijf keer achter elkaar munt hebt gegooid. In werkelijkheid blijft de kans echter 50 procent.

Het team heeft een empirisch onderzoek uitgevoerd waarbij werd gekeken naar crypto-donaties aan 117 verschillende campagnes op een online crowdfundingsplatform. Ook voerden ze een gecontroleerd online experiment uit om de kenmerken van de context van crypto-donaties te bestuderen.

Sneller doneren bij crypto prijsdaling

Uit de resultaten is gebleken dat de marktbeweging direct was gecorreleerd aan donatie ‘’activering’’ (eerste donaties) en de donatiegroottes. In overeenstemming met de gokkersfout zijn mensen dus eerder geneigd om te doneren nadat ze een waardedaling van hun activa hebben meegemaakt. Ook zullen ze bij een prijsdaling bereid zijn om méér te doneren.

Net als in het voorbeeld van het werpen van een munt hebben mensen na een prijsdaling namelijk meer vertrouwen dat de prijzen zullen stijgen na hun donatie. Uiteindelijk wil je vanzelfsprekend dat het goede doel zoveel mogelijk met jouw donatie kan bewerkstelligen. Als gevolg zullen mensen dus eerder willen doneren en bovendien zou het dan gaan om grotere bedragen.

Het effect zou bovendien versterkt worden wanneer er dringend wordt opgeroepen tot donatie. Uiteindelijk concludeert het onderzoek dat deze inzichten kunnen worden gebruikt als empirisch bewijs in het besluitvormingsproces voor organisaties en individuen die goede doelen beheren en donaties in de vorm van digitale activa zoals bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) accepteren.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin - bewezen aanpak
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin – bewezen aanpak
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Solana memecoin explodeert 7.100%: Experts waarschuwen voor risico’s
Advertentie