Timo Bult Timo Bult
27/03/2024 21:49 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/03/2024 18:37

Influencers die memecoins promoten riskeren celstraf in VK

Dogecoin-DOGE Shiba Inu-SHIB
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Influencers die memecoins promoten riskeren celstraf in VK

Foto: mundissima/Shutterstock

Memecoins zijn cryptocurrencies die niet meteen een duidelijk nut hebben. Alhoewel dat op zichzelf niet heel interessant klinkt als investering, zijn de coins met honden, kikkers of wat je ook maar kan bedenken als mascotte, extreem populair geworden.

Het is dan ook niet gek dat veel finfluencers die cryptocurrencies juist nu promoten. Naast dat er veel geld in omgaat, zijn ze ook populair onder crypto-investeerders. In het Verenigd Koninkrijk kunnen dergelijke promoties van influencers uitmonden in een gevangenisstraf, waarschuwt het Financial Conduct Authority (FCA).

Venezuela omarmt USDT om sancties te omzeilen, maar Tether weigert
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Promotie memecrypto kan gevangenisstraf betekenen

In een recent gepubliceerd artikel is het FCA duidelijk: het promoten van cryptocurrencies die niet zijn goedgekeurd door een FCA-entiteit is een strafbaar feit.

In het VK zijn de regels omtrent de promotie van investeringsproducten erg streng. Daaronder valt ook de promotie van cryptocurrencies.

“Elke marketing voor financiële producten moet eerlijk, duidelijk en niet misleidend zijn, zodat consumenten met vertrouwen kunnen investeren, sparen of lenen. Promoties gaan niet alleen over likes, maar ook over de wet. We zullen actie ondernemen tegen degenen die illegaal financiële producten aanprijzen.”

Aldus Lucy Castledine, Director of Consumer Investments bij het FCA.

De toezichthouder heeft vorig jaar meer dan 10.000 misleidende advertenties verwijderd, een toename van ongeveer 25 procent vergeleken met het jaar ervoor. Finfluencers en andere partijen die zich niet aan de regels houden riskeren een gevangenisstraf van twee jaar.

Advertentie

Shiba inu, dogecoin en meer memecoins stijgen op

De waarschuwing van de Britse waakhond komt niet op een onverwachts moment. Memecoins doen het namelijk erg goed de afgelopen periode, wat de populariteit van de coins maar weer benadrukt.

Dogecoin (DOGE), de grootste memecoin steeg de afgelopen 7 dagen maar liefst 40 procent. Shiba inu (SHIB) staat 17 procent in de plus.

Memecoins kunnen een enorm rendement genereren, maar staan er ook om bekend extreem volatiel te zijn. De waarde van dit type coins kan binnen een ogenblik hard stijgen, maar ook weer net zo hard dalen. Het blijft voor investeerders dan ook zeer belangrijk om goed onderzoek te doen en verstandig om te gaan met het investeren in memecoins.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie