Timo Bult Timo Bult
27/03/2024 21:49 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/03/2024 18:37

Influencers die memecoins promoten riskeren celstraf in VK

Dogecoin-DOGE Shiba Inu-SHIB
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Influencers die memecoins promoten riskeren celstraf in VK

Foto: mundissima/Shutterstock

Memecoins zijn cryptocurrencies die niet meteen een duidelijk nut hebben. Alhoewel dat op zichzelf niet heel interessant klinkt als investering, zijn de coins met honden, kikkers of wat je ook maar kan bedenken als mascotte, extreem populair geworden.

Het is dan ook niet gek dat veel finfluencers die cryptocurrencies juist nu promoten. Naast dat er veel geld in omgaat, zijn ze ook populair onder crypto-investeerders. In het Verenigd Koninkrijk kunnen dergelijke promoties van influencers uitmonden in een gevangenisstraf, waarschuwt het Financial Conduct Authority (FCA).

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Promotie memecrypto kan gevangenisstraf betekenen

In een recent gepubliceerd artikel is het FCA duidelijk: het promoten van cryptocurrencies die niet zijn goedgekeurd door een FCA-entiteit is een strafbaar feit.

In het VK zijn de regels omtrent de promotie van investeringsproducten erg streng. Daaronder valt ook de promotie van cryptocurrencies.

“Elke marketing voor financiële producten moet eerlijk, duidelijk en niet misleidend zijn, zodat consumenten met vertrouwen kunnen investeren, sparen of lenen. Promoties gaan niet alleen over likes, maar ook over de wet. We zullen actie ondernemen tegen degenen die illegaal financiële producten aanprijzen.”

Aldus Lucy Castledine, Director of Consumer Investments bij het FCA.

De toezichthouder heeft vorig jaar meer dan 10.000 misleidende advertenties verwijderd, een toename van ongeveer 25 procent vergeleken met het jaar ervoor. Finfluencers en andere partijen die zich niet aan de regels houden riskeren een gevangenisstraf van twee jaar.

Advertentie

Shiba inu, dogecoin en meer memecoins stijgen op

De waarschuwing van de Britse waakhond komt niet op een onverwachts moment. Memecoins doen het namelijk erg goed de afgelopen periode, wat de populariteit van de coins maar weer benadrukt.

Dogecoin (DOGE), de grootste memecoin steeg de afgelopen 7 dagen maar liefst 40 procent. Shiba inu (SHIB) staat 17 procent in de plus.

Memecoins kunnen een enorm rendement genereren, maar staan er ook om bekend extreem volatiel te zijn. De waarde van dit type coins kan binnen een ogenblik hard stijgen, maar ook weer net zo hard dalen. Het blijft voor investeerders dan ook zeer belangrijk om goed onderzoek te doen en verstandig om te gaan met het investeren in memecoins.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Crypto Ontbijt: Altcoins & Trump crash, Bitcoin-ETF uitstroom zet door
Populaire meme crypto verliest plotseling 99% van zijn waarde
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Nieuwe crypto knalt bijna 1.200% omhoog na notering op Bybit
Advertentie