Simon Bosch Simon Bosch
10/05/2024 19:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/05/2024 17:04

‘Memecoin-index’ van VanEck dit jaar harder gestegen dan S&P500

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Shiba Inu blijft verbazen: gigantische stijging in 24 uur

Foto: mannpuku/Shutterstock

Aan vreemde investeringen is in deze wereld geen gebrek meer, en er is ook geen gebrek aan vreemde indicatoren die hier mee te maken hebben. Zo heeft de Amerikaanse vermogensbeheerder VanEck een ‘memecoin-index’. Gemeten vanaf begin dit jaar is deze index harder gestegen dan de S&P 500.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

VanEck introduceert memecoin-index

VanEck-dochterbedrijf MarketVector heeft op vrijdag de Meme Coin Index (symbool: MEMECOIN) onthuld. Deze index is representatief voor de 6 grootste memecoins: dogecoin (DOGE), shiba inu (SHIB), pepe (PEPE), dogwifhat (WIF), floki inu (FLOKI) en bonk (BONK). De wegingen van activa in een index zijn over het algemeen niet gelijk verdeeld. Om precies te zijn hebben de zes tokens op dit moment wegingen van respectievelijk 30,7%, 28,3%, 14,5%, 12,5%, 7,1% en 6,7%.

Gezamenlijk hebben de altcoins een marktwaarde van ruim 44 miljard Amerikaanse dollar. Dogecoin alleen al vormt hier bijna de helft van, met op dit moment een marktwaarde van iets minder dan 22 miljard dollar. Dit verklaart de hoge weging van zo’n 30% in de index.

Uit MarketVector’s gegevens blijkt dat de index op dit moment geen beursfonds is, maar niet meer dan een indicator. Als VanEck er een beursfonds van zou willen maken, dan zou het hier goedkeuring voor moeten vragen bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Vooralsnog heeft het hier geen aanvraag voor gedaan.

Advertentie

Memecoins presteren beter dan S&P 500

VanEck volgt de zes coins al sinds eind 2021. Tot en met halverwege 2022 is de index hard in waarde gedaald, maar eind februari van dit jaar schoot de koers opeens enorm omhoog. Van de bodem tot de top gaat het om een stijging van 137%. Dat is te verklaren door de gigantische hype die de afgelopen tijd geldt voor de memecoin-subsector.

De grootste bijdrage daarvan is afkomstig van floki inu, die sinds de bodem begin dit jaar met een factor 10 is gestegen. Voor pepe gelden vergelijkbare cijfers. De coin die het minst goed heeft gepresteerd was bonk, maar zelfs die memecoin zag van de bodem tot de top een rendement van 400%. Ter vergelijking; de S&P 500-aandelenindex zag dit jaar een maximale stijging van slechts 12%.

Volgens gegevens van CoinGecko heeft de memecoin-sector op dit moment een marktwaarde van iets meer dan 53 miljard dollar. De index vormt dus een redelijk goed beeld van de sector, ondanks dat hij de koersen van maar 6 tokens volgt.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Populaire meme crypto verliest plotsing 99% van zijn waarde
Populaire meme crypto verliest plotseling 99% van zijn waarde
Advertentie