Erik Juffermans Erik Juffermans
23/02/2024 21:06 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/02/2024 18:05

Memecoins doen het matig op de crypto markt, mogelijk goed teken

Bitcoin-BTC Dogecoin-DOGE Ethereum-ETH Shiba Inu-SHIB more-coins-icon
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Miljoenentransactie met shiba inu doet vraagtekens rijzen

Foto: FellowNeko/Shutterstock

Een goede indicator van de stand van zaken op de crypto markt is hoe memecoins presteren. Wanneer memecoins het goed doen is dit namelijk een teken van extreem hoog optimisme en de aanwezigheid van particuliere investeerders op de markt. Zo zagen we tijdens de piek vorige bullmarkt astronomische rally’s van onder andere dogecoin (DOGE) en shiba inu (SHIB).

Momenteel presteren memecoins echter een stuk minder goed dan de grote jongens zoals bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). De totale marktkapitalisatie van de memecoin sector is op het moment ongeveer $22,4 miljard. Hierbij zijn de drie grootste memecoins DOGE, SHIBA en BONK.

Cryptomunten van beroemdheden blijken flop; miljarden weg
Cryptomunten van beroemdheden blijken flop; miljarden weg

Memecoins blijven achter

De laatste week staan de koersen van deze drie tokens flink in het rood. BONK daalde de afgelopen week zelfs met ruim 14 procent. Ethereum steeg daarentegen de afgelopen week met ongeveer 5 procent. Volgens een analist van Nansen presteren memecoins relatief zwak omdat tokens zoals ethereum momenteel in de spotlight staan en een hoop kapitaal opslokken.

“De onderprestatie van memecoins is waarschijnlijk te danken aan de huidige kracht van centrale crypto assets zoals ethereum. Dit trekt de aandacht van investeerders en houdt kapitaal weg van memecoins. Hun afhankelijkheid van social media trends en gelimiteerde fundamentele kwaliteiten versterken dit effect.”

Zoals gezegd waren memecoins in de vorige bullrun zeer populair. Momenteel is de situatie dus een stuk anders. Volgens Ruslan Lienkha van YouHodler draagt de lancering van de bitcoin ETF’s en de potentiële aanstaande ethereum ETF’s hier aan bij.

Particuliere investeerders nog niet terug

Het grote en ‘slimme geld’ zwaait momenteel met de scepter op de crypto markt. Memecoins zijn vooral interessant voor particuliere investeerders die snel geld willen verdienen tegen zeer hoge risico’s. 

Data van Coinbase bevestigt dat retail interesse in crypto momenteel nog relatief laag ligt. Zo lag in het vierde kwartaal van 2021, toen bitcoin zijn all time high van $69.000 bereikte, het maandelijkse particuliere handelsvolume op $177 miljard. In het huidige kwartaal ligt het particuliere handelsvolume op Coinbase op slechts $39 miljard.

Als de populariteit van memecoins een indicatie is voor een oververhitte crypto markt, zitten we hier dus nog ver van af. Particuliere investeerders houden zich nog redelijk op de vlakte. Al met al lijkt de huidige opmars van de crypto markt dus nog relatief duurzaam en vooral geleid door institutionele kapitaalstromen naar met name bitcoin en ethereum. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin - bewezen aanpak
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin – bewezen aanpak
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Solana memecoin explodeert 7.100%: Experts waarschuwen voor risico’s
Advertentie