Erik Juffermans Erik Juffermans
23/02/2024 21:06 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/02/2024 18:05

Memecoins doen het matig op de crypto markt, mogelijk goed teken

Bitcoin-BTC Ethereum-ETH Dogecoin-DOGE Shiba Inu-SHIB more-coins-icon
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Miljoenentransactie met shiba inu doet vraagtekens rijzen

Foto: FellowNeko/Shutterstock

Een goede indicator van de stand van zaken op de crypto markt is hoe memecoins presteren. Wanneer memecoins het goed doen is dit namelijk een teken van extreem hoog optimisme en de aanwezigheid van particuliere investeerders op de markt. Zo zagen we tijdens de piek vorige bullmarkt astronomische rally’s van onder andere dogecoin (DOGE) en shiba inu (SHIB).

Momenteel presteren memecoins echter een stuk minder goed dan de grote jongens zoals bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). De totale marktkapitalisatie van de memecoin sector is op het moment ongeveer $22,4 miljard. Hierbij zijn de drie grootste memecoins DOGE, SHIBA en BONK.

Game-ontwikkelaar Ubisoft laat nieuw cryptospel zien
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Memecoins blijven achter

De laatste week staan de koersen van deze drie tokens flink in het rood. BONK daalde de afgelopen week zelfs met ruim 14 procent. Ethereum steeg daarentegen de afgelopen week met ongeveer 5 procent. Volgens een analist van Nansen presteren memecoins relatief zwak omdat tokens zoals ethereum momenteel in de spotlight staan en een hoop kapitaal opslokken.

“De onderprestatie van memecoins is waarschijnlijk te danken aan de huidige kracht van centrale crypto assets zoals ethereum. Dit trekt de aandacht van investeerders en houdt kapitaal weg van memecoins. Hun afhankelijkheid van social media trends en gelimiteerde fundamentele kwaliteiten versterken dit effect.”

Zoals gezegd waren memecoins in de vorige bullrun zeer populair. Momenteel is de situatie dus een stuk anders. Volgens Ruslan Lienkha van YouHodler draagt de lancering van de bitcoin ETF’s en de potentiële aanstaande ethereum ETF’s hier aan bij.

Particuliere investeerders nog niet terug

Het grote en ‘slimme geld’ zwaait momenteel met de scepter op de crypto markt. Memecoins zijn vooral interessant voor particuliere investeerders die snel geld willen verdienen tegen zeer hoge risico’s. 

Data van Coinbase bevestigt dat retail interesse in crypto momenteel nog relatief laag ligt. Zo lag in het vierde kwartaal van 2021, toen bitcoin zijn all time high van $69.000 bereikte, het maandelijkse particuliere handelsvolume op $177 miljard. In het huidige kwartaal ligt het particuliere handelsvolume op Coinbase op slechts $39 miljard.

Als de populariteit van memecoins een indicatie is voor een oververhitte crypto markt, zitten we hier dus nog ver van af. Particuliere investeerders houden zich nog redelijk op de vlakte. Al met al lijkt de huidige opmars van de crypto markt dus nog relatief duurzaam en vooral geleid door institutionele kapitaalstromen naar met name bitcoin en ethereum. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie