Timo Bult Timo Bult
27/07/2021 14:47 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/07/2021 14:47

Monero (XMR) wallet heeft fout in code waardoor privacy in het geding komt, dit is er aan de hand

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Monero (XMR) wallet heeft fout in code waardoor privacy in het geding komt, dit is er aan de hand

Foto: Inked Pixels/Shutterstock

Ontwikkelaars van de privacy cryptocurrency Monero (XMR) hebben een vrij significante bug ontdekt. De fout in de code zorgt er in sommige situaties voor dat een transactie herkend kan worden als de echte transactie, wat de privacy van een transactie in gevaar brengt. Hoe zit dit precies?

Monero is een zogenoemde privacy cryptocurrency. Transacties met de crypto kunnen volledig anoniem verzonden worden. Veel exchanges weren monero daarom van hun platformen doordat het onmogelijk is de identiteiten achter zo’n transactie te verifiëren. Hierdoor is het voor exchanges onmogelijk om te voldoen aan antiwitwasregelgeving.

Desalniettemin is de cryptocurrency een populaire investering. XMR is de 26e grootste cryptocurrency met een marktkapitalisatie van bijna $4 miljard. De ontwikkelaar Justin Berman heeft nu een “vrij significante bug” ontdekt. Het officiële Twitter-account van Monero tweette vandaag het volgende:

“Er is een vrij significante bug ontdekt in het decoy-algoritme van Monero dat van invloed kan zijn op de privacy van transacties. […] Bedankt @justinberman95 voor het onderzoeken van deze bug.”

Een van de manieren waarmee transacties met monero anoniem verzonden kunnen worden is middels zogenoemde decoys. Naast de echte transactie worden ook een aantal neppe transacties verzonden waardoor het onbekend is welke transactie de echte is. Althans, met deze bug komt deze functie in gevaar.

Zodra een ontvanger zijn onlangs ontvangen XRM binnen twee blocks doorstuurt, kan achterhaald worden welke transactie de echte is. Mocht je dus XMR hebben ontvangen en deze binnen 20 minuten doorsturen, kan de bug problemen veroorzaken.

Monero benadrukt dat dit “niets over adressen of transactiehoeveelheden blootlegt.” Daarnaast zouden XRM tegoeden op geen enkel moment in gevaar zijn gekomen of gestolen zijn. De bug doet zich op dit moment nog voor in de officiële Monero wallet. De fout wordt zo snel mogelijk hersteld waarvoor volgens het team geen hard fork nodig zal zijn.

Monero raadt aan minimaal een uur te wachten met het verzenden van ontvangen XRM. De bug zal met een toekomstige wallet update gerepareerd worden.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie