Rico Engelbarts
14/08/2018 17:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/08/2018 17:00

Nieuw ‘consensus algoritme’ van Ethereum’s Vitalik Buterin houdt 51% aanvallen tegen

icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: leksiv/Shutterstock


Vitalik Buterin, medeoprichter van Ethereum, heeft een paper uitgebracht waarin hij een nieuw ‘consensus algoritme’ presenteert. Met het nieuwe algoritme zou het mogelijk moeten zijn dat maar 1% van de ‘nodes’ volledig functioneert. Met andere woorden: een hacker moet toegang hebben tot 99% van de nodes in een blockchain om een succesvolle aanval op het systeem te plegen. De zogeheten 51% aanvallen zouden dus verleden tijd kunnen zijn.
Het nieuwe algoritme was origineel ontworpen door Leslie Lamport in 1982. Vitalik Buterin heeft het ontwerp toegepast op de blockchain technologie van Ethereum. Het nieuwe algoritme werkt doordat het een nieuw soort node toevoegt aan het systeem: “independent observer nodes.” Deze nodes zouden de blockchain in real-time observeren en vervolgens inconsistenties kunnen herkennen. Dit zou werken doordat de beruchte ‘double spend attacks’ iets sneller (of juist langzamer) zijn dan reguliere transacties en deze nieuw nodes herkennen juist die inconsistentie.
Conrad Barski, ontwikkelaar bij Ethereum, legt het in verder detail uit:

Normaal gesproken geven alle blockchain consensus algoritmes alleen om wat ‘validators’ (i.e. miners) doen in een blockchain. Vitalik stelt voor om een onafhankelijke ‘observer’ van het netwerkverkeer (i.e. alleen de blockchain, niet de validator/miner) te laten bekijken wat er in real-time gebeurt en bijhoudt wanneer berichten verschijnen zodat zij vals spel door miners die een 51% aanval uitvoeren kan herkennen. Deze extra beveiliging zou een garantie zijn tegen een dergelijke aanval. Dit lijkt op hoe handelaren al zelf checken op 51% aanvallen, alleen de versie van Vitalik is complexer en op een grotere schaal.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie