Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
19/07/2023 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/07/2023 07:00

Nieuwe Chainlink update verbindt wereld van finance met crypto

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Analisten vrezen het ergste: daling chainlink koers lang niet voorbij

Foto: sdx15 / Shutterstock.com

Er is onlangs een nieuw Chainlink (LINK) protocol live gegaan genaamd het Chainlink Cross-Chain Interoperability Protocol (CCIP). Door deze update is er interoperabiliteit tussen traditionele financiële instellingen en blockchains mogelijk. Het protocol is op het moment live op de Avalanche (AVAX), Ethereum (ETH), Optimism (OP) en Polygon (MATIC) blockchains.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

SWIFT infrastructuur

CCIP verbindt applicaties over meerdere publieke en private blockchains, waardoor een samenhangend Web3-landschap mogelijk wordt gemaakt. Het protocol maakt gebruik van de SWIFT infrastructuur. SWIFT staat voor Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication. Dit is een wereldwijd netwerk dat financiële instellingen, zoals banken, gebruiken om veilig informatie over financiële transacties uit te wisselen. Er wordt extreem veel gebruikgemaakt van SWIFT over de hele wereld. Elk jaar worden er vele biljoenen verstuurd door de meer dan 10.000 financiële instellingen die bij SWIFT zijn aangesloten.

CCIP maakt ook gebruik van extra veiligheidsmechanismen een apart Active Risk Management (ARM) Netwerk dat de geldigheid van alle kruislingse transacties controleert. Chainlink is tot de dag van vandaag het meest populaire (gedecentraliseerde) oracle netwerk en heeft onder $8 miljard aan on-chain transactiewaarde mogelijk gemaakt. 

Volgens de oprichter van Chainlink, Sergey Nazarov, biedt CCIP een universele methode voor het gebruik van smart contracts. Verschillende financiële instellingen, waaronder BNP Paribas, Australia and New Zealand Banking Group en Lloyds Banking Group, onderzoeken de interoperabiliteit oplossing van Chainlink. Het protocol is daarnaast al met succes geïntegreerd in decentralized finance ( DeFi) protocollen zoals Synthetix en Aave.

Advertisement

Coinbase Cloud en Chainlink

Chainlink lijkt hard aan de weg te timmeren. Coinbase Cloud kondigde nog in mei een samenwerking aan met Chainlink waarbij het als nieuwe node operator gaat fungeren. De cloud-infrastructuur van crypto exchange Coinbase, die al diverse toonaangevende blockchains ondersteunt zoals Ethereum en Solana (SOL), zal nu ook een cruciale rol spelen in het Chainlink-netwerk. De samenwerking  verhoogt de betrouwbaarheid en veiligheid van het LINK netwerk en versterkt de decentralisatie van het Web3-ecosysteem.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Advertisement
Advertisement