Ivo Melchers Ivo Melchers
27/11/2023 10:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/11/2023 10:15

Reusachtige crypto ‘scam service’ stopt na buit van €64 miljoen

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Reusachtige crypto ‘scam service’ stopt na buit van €64 miljoen

Foto: DC Studio/Shutterstock

Inferno Drainer, een zogenoemde crypto ‘scam as a service’, heeft aangegeven te stoppen met het leveren van kant-en-klare codes aan crypto-oplichters. Sinds februari is de wallet drainer al actief en hebben ze phishing scammers geholpen om voor bijna 70 miljoen dollar aan crypto te stelen van nietsvermoedende investeerders.

Deze memecoin is 60% van Donald Trumps cryptoportfolio – dit is het waard
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Crypto scam service kapt ermee

Inferno Drainer groeide sinds het begin van het jaar snel in populariteit. Het is een phishing software-dienst die kwaadwillenden in gebruik kunnen nemen in combinatie met hun eigen phishing-website om er zo met de cryptomunten van anderen vandoor te gaan.

Met zeer realistische phishing websites proberen hackers gevoelige gegevens van slachtoffers te achterhalen. Inferno Drainer is een soort ‘malware-as-a-service’, die de software en hosting van de kwaadaardige site levert waardoor kwaadwillenden met de gevoelige informatie daadwerkelijk cryptomunten kunnen stelen. In ruil voor de dienst betaal je als ‘gebruiker’ een commissie van 20 procent van de totale buit.

Op 26 november kondigde het team achter Inferno Drainer middels een Telegram-bericht het vertrek aan.

‘’Een grote dank aan iedereen die met ons heeft samengewerkt. We hopen dat jullie ons kunnen herinneren als de beste drainer die ooit heeft bestaan en dat we erin zijn geslaagd om jullie te helpen in de zoektocht naar het verdienen van geld.’’

Er werd bovendien geschreven dat de bestanden en infrastructuur die nodig waren om de drainer uit te voeren niet vernietigd zullen worden, maar in plaats daarvan actief zullen blijven zodat gebruikers een ‘’soepele overgang’’ naar andere diensten kunnen maken.

Het gelieerde Telegram-account ‘mr_inferno_drainer’,  dat werd gebruikt voor het regelen van de dienst, is inmiddels verwijderd. Ook waarschuwde het team zijn gebruikers om in de toekomst geen andere drainers te vertrouwen die dezelfde naam gebruiken.

Sinds februari heeft Inferno Drainer bijna 70 miljoen dollar aan crypto buitgemaakt van meer dan 100.000 slachtoffers, volgens analyses van Scam Sniffer, een Web3 platform dat gespecialiseerd is in het identificeren van oplichting. Het Inferno Drainer-team heeft het in zijn afscheidsbericht echter over een gestolen bedrag van meer dan 80 miljoen dollar. De totale opbrengst is in elk geval vergaard via diverse blockchains.

Advertentie

Nog genoeg andere vergelijkbare crypto-diensten

Blockchain-beveiligingsbedrijf CertiK heeft laten weten dat er nog steeds ‘’genoeg aanbieders’’ van dergelijke diensten actief zijn, waaronder rivalen ‘Pink Drainer’ en ‘Angel Drainer’. Inferno Drainer was volgens CertiK daarentegen ‘’een van de meest schadelijke phishing kits voor de gemeenschap die we hebben gezien’’.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie