Timo Bult Timo Bult
07/04/2021 08:50 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/04/2021 08:50

Ripple (XRP) viert kleine overwinning in rechtszaak en koers stijgt, wat is er gebeurd?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ripple (XRP) viert kleine overwinning in rechtszaak en koers stijgt, wat is er gebeurd

Foto: rafapress/Shutterstock

Ripple (XRP) viert een kleine overwinning in de grote rechtszaak waarin het zit verwikkeld. Het bedrijf achter de XRP crypto diende namelijk een motie in om bepaalde documenten in te zien van de Securities and Exchange Commission (SEC). De rechter heeft deze motie nu grotendeels aangenomen. Wat betekent dit voor Ripple?

Voor degenen die nog niet bekend zijn met de Ripple rechtszaak, hier een korte introductie. Ripple werd recentelijk aangeklaagd door de SEC, een Amerikaanse toezichthouder. Die stelt namelijk dat XRP een investeringscontract is. Mocht de rechter de toezichthouder gelijk geven dan zou XRP alleen onder strenge voorwaarden in de Verenigde Staten verhandeld mogen worden, en zouden de oprichters van het project voor miljarden dollars illegaal XRP hebben verkocht.

De rechtszaak bepaalt dus eigenlijk in grote lijnen de toekomst van XRP. Het is dus ook niet zo gek dat veel ogen op deze zaak gericht zijn. Gisteren was er eindelijk wat goed nieuws voor Ripple, althans zo interpreteren de meesten het. De rechter heeft namelijk een motie goedgekeurd waarmee Ripple documenten in mag zien van de SEC. Deze documenten zijn memo’s en allerlei rapporten waaruit moet blijken hoe de SEC tot de conclusie is gekomen dat XRP een investeringscontract is.

Dat zou dus nog wel eens heel interessant kunnen gaan worden. De SEC heeft bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) al als commodity aangemerkt, waarmee de cryptocurrencies niet onder haar toezicht vallen. Uit de documenten moet blijken in welk opzicht XRP anders is bevonden dan deze twee crypto’s. Toch draait de zaak niet alleen maar XRP, stelt SEC advocaat Dugan Bliss. Hij zei:

“De acties van de promotor [Ripple, Ripple CEO Brad Garlinghouse en oprichter Chris Larsen, red] moeten hier centraal staan.”

Daarnaast deelde Jeremy Hogan, een advocaat die geen onderdeel is van de zaak maar het wel in de gaten houdt, nog wat ander interessant nieuws. Volgens hem heeft de SEC Ripple al in 2016 een “digital currency bedrijf” genoemd. In dat geval zou XRP dus geen investeringscontract zijn.

De rechtszaak bevindt zich nog in een vroeg stadium en kan nog maanden duren. Het is dus vooralsnog te vroeg om te zeggen dat dit gaat leiden tot een overwinning. De XRP koers reageerde de afgelopen tijd sterk op ontwikkelingen in deze zaak en dus is verstandig om goed op te passen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie