Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
29/02/2024 16:29 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/02/2024 13:13

Solana ontvangt veel kritiek na recente netwerkuitval 

Solana-SOL
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Solana netwerk beleeft recordgroei, gedreven door nieuwe memecoin

Foto: Tada Images/Shutterstock

Solana (SOL) was een van de best presterende crypto’s tegen het einde van 2023. Het lijkt het project voor de wind te gaan, iets dat vroeger niet altijd het geval was. Het netwerk kende in het verleden veel problemen, en daar zagen we afgelopen maand weer een glimps van terug. Op 6 februari werd het netwerk meer dan vijf uur onderbroken voordat validators het weer konden herstarten.

Bug zorgde voor oneindige berekening

Anza, een op Solana gericht software ontwikkelingsbedrijf, heeft een rapport gepubliceerd over de oorzaak van de recente onderbreking en hoe validators het netwerk hebben herstart. Het onthulde dat Solana’s Just-in-Time (JIT) compilatiecache, die alle programma’s compileert voordat een transactie wordt uitgevoerd, de bug tegenkwam.

De kern van het probleem was een stukje oude code in het systeem dat niet meer actief gebruikt werd, maar nog steeds aanwezig was. Iemand riep deze oude code op, wat het systeem in verwarring bracht.

Het probeerde herhaaldelijk deze oude instructies uit te voeren, wat resulteerde in een oneindige berekening . Dit betekent dat het netwerk bleef hangen bij het proberen te verwerken van dezelfde informatie zonder vooruitgang te boeken.

Oorzaak netwerk uitvallen

In januari 2022 heeft Solana maar al te vaak last gehad van uitvaldagen. Er waren zo’n 6 momenten waarbij het netwerk volledig uitviel. Op 15 andere moment ging het om een gedeeltelijke uitval.

Een belangrijke factor die bijdraagt aan de uitval van Solana is het gebrek aan diversiteit in clients, de software die door validators wordt gebruikt om transacties te verifiëren en blokken te produceren op de blockchain. Dit gebrek aan diversiteit kan leiden tot centrale punten van falen binnen het netwerk.

Kadan Stadelmann, de Chief Technology Officer van Komodo, wijst op de centralisatie en het gebrek aan opties voor validator clients als kernprobleem. Solana’s streven naar hoge doorvoer en lage transactietijden legt een enorme druk op de infrastructuur, waardoor deze gevoelig blijkt te zijn voor prestatievermindering en uitval.

Win crypto met de gratis crypto-quiz

Test morgen (1 maart, vanaf 15:00) jouw crypto kennis tijdens de Crypto Insiders crypto-quiz. Win 3 miljoen Shiba Inu, 20 XRP of een van de andere prijzen. Volg ons op Instagram en doe morgen om 15:00 mee met de crypto quiz!

meedoen
Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen van Welsenes is sinds juni 2022 een gewaardeerde auteur bij Crypto Insiders. Met een Bachelor in Industriële Techniek en een Master in Industriële Ecologie van de TU Delft, heeft Jeroen zich gespecialiseerd in blockchain technologie. Zijn passie voor crypto begon tijdens zijn studie, wat leidde tot het opzetten van een crypto-adviesbureau met zijn broer. Jeroen is gespecialiseerd in fundamentele analyse en macro-trends, en streeft ernaar om mensen te onderwijzen en te begeleiden in hun crypto-beleggingsreis.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin - bewezen aanpak
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin – bewezen aanpak
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Solana memecoin explodeert 7.100%: Experts waarschuwen voor risico’s
Advertentie