Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
29/02/2024 16:29 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/02/2024 13:13

Solana ontvangt veel kritiek na recente netwerkuitval 

Solana-SOL
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Solana netwerk beleeft recordgroei, gedreven door nieuwe memecoin

Foto: Tada Images/Shutterstock

Solana (SOL) was een van de best presterende crypto’s tegen het einde van 2023. Het lijkt het project voor de wind te gaan, iets dat vroeger niet altijd het geval was. Het netwerk kende in het verleden veel problemen, en daar zagen we afgelopen maand weer een glimps van terug. Op 6 februari werd het netwerk meer dan vijf uur onderbroken voordat validators het weer konden herstarten.

Bug zorgde voor oneindige berekening

Anza, een op Solana gericht software ontwikkelingsbedrijf, heeft een rapport gepubliceerd over de oorzaak van de recente onderbreking en hoe validators het netwerk hebben herstart. Het onthulde dat Solana’s Just-in-Time (JIT) compilatiecache, die alle programma’s compileert voordat een transactie wordt uitgevoerd, de bug tegenkwam.

De kern van het probleem was een stukje oude code in het systeem dat niet meer actief gebruikt werd, maar nog steeds aanwezig was. Iemand riep deze oude code op, wat het systeem in verwarring bracht.

Het probeerde herhaaldelijk deze oude instructies uit te voeren, wat resulteerde in een oneindige berekening . Dit betekent dat het netwerk bleef hangen bij het proberen te verwerken van dezelfde informatie zonder vooruitgang te boeken.

Oorzaak netwerk uitvallen

In januari 2022 heeft Solana maar al te vaak last gehad van uitvaldagen. Er waren zo’n 6 momenten waarbij het netwerk volledig uitviel. Op 15 andere moment ging het om een gedeeltelijke uitval.

Een belangrijke factor die bijdraagt aan de uitval van Solana is het gebrek aan diversiteit in clients, de software die door validators wordt gebruikt om transacties te verifiëren en blokken te produceren op de blockchain. Dit gebrek aan diversiteit kan leiden tot centrale punten van falen binnen het netwerk.

Kadan Stadelmann, de Chief Technology Officer van Komodo, wijst op de centralisatie en het gebrek aan opties voor validator clients als kernprobleem. Solana’s streven naar hoge doorvoer en lage transactietijden legt een enorme druk op de infrastructuur, waardoor deze gevoelig blijkt te zijn voor prestatievermindering en uitval.

Win crypto met de gratis crypto-quiz

Test morgen (1 maart, vanaf 15:00) jouw crypto kennis tijdens de Crypto Insiders crypto-quiz. Win 3 miljoen Shiba Inu, 20 XRP of een van de andere prijzen. Volg ons op Instagram en doe morgen om 15:00 mee met de crypto quiz!

meedoen
Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie