Kevin Schijven Kevin Schijven
31/03/2021 09:59 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/03/2021 09:59

Uniswap exchange volume explodeert na lancering van nieuwe DeFi-token, wat is hier aan de hand?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Uniswap exchange volume explodeert na lancering van nieuwe DeFi-token, wat is hier aan de hand

Foto: Morrowind/Shutterstock

Uniswap, het meest populaire decentrale handelsplatform, of DEX, op Ethereum (ETH), zag de afgelopen twee dagen plotseling een enorme stijging van het dagelijkse handelsvolume.

Op 29 maart schoot het volume met maar liefst 450% omhoog volgens gegevens op info.uniswap. Normaliter ligt het handelsvolume van de DEX rond $1 miljard per dag, maar op 29 maart steeg het volume boven de $7 miljard uit en op 30 maart zelfs boven de $11 miljard.

Deze enorme stijging komt door de lancering van een nieuwe cryptocurrency op Ethereum, genaamd Delta Financial. Het decentralized finance (DeFi) project bestaat uit twee tokens, DELTA en rLP, en deze kunnen alleen verhandeld worden via Uniswap.

Het project wil de handel in opties minder volatiel maken door de liquiditeit stabieler te maken. Hiervoor maakt het project gebruik van een unieke rebase functie, die het creëren van nieuwe tokens steeds duurder maakt.

Deze rebase-transacties verwijderen 90% van de liquiditeit en verhandelen deze herhaaldelijk tegen de overige 10%. Hierdoor wordt de rLP token schaars, maar dit heeft als bijeffect dat er zeer veel volume wordt gegenereerd. Zo veel volume dat Delta zelfs verantwoordelijk was voor 90% van het handelsvolume van Uniswap. Hayden Adams, oprichter van Uniswap, noemde het geen wash trading, maar ook geen “echt” volume:

Delta werd vervolgens verwijderd van het lijstje op de website en dat gaat niet zonder controverse. Volgens critici toont dit aan dat Uniswap wellicht niet zo ‘decentraal’ is als gedacht. Het team van Delta zegt dat alle data bevroren is, alsof er helemaal geen handel plaatsvindt.

Vervolgens lanceerde een ontwikkelaar van het CORE team een nieuw contract met de naam “You don’t blacklist Delta Financial,” die voor een handelsvolume van zelfs $11 miljard zorgde op Uniswap:

“Iedereen kan nu $20 miljard aan volume creëren! De aanval zal doorgaan totdat de handelsgeschiedenis van DELTA is hersteld en we een verontschuldiging krijgen van Uniswap voor het misbruik van gecentraliseerde macht.”

Inmiddels is ook deze verwijderd van de Uniswap website. Hierdoor valt het record van het dagelijkse volume op de website weer terug naar $2,22 miljard, dat bereikt werd op 26 oktober.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie