Nick de Jong Nick de Jong
20/06/2024 14:19 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/06/2024 13:45

Waarom dalen memecoins als dogecoin en pepe? 3 redenen

Bitcoin-BTC Ethereum-ETH Dogecoin-DOGE Shiba Inu-SHIB more-coins-icon
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Crypto Radar: memecoins stelen de show in groene cryptomarkt

Foto: Maurice Norbert/Shutterstock

In de afgelopen weken stegen vrijwel alle grote memecoins in waarde. Een totaal ander beeld als wat deze munten de laatste dagen laten zien. Veel coins staan in de rode cijfers.

Crypto Ontbijt: Bitcoin trotseert extreme angst, Ethereum ETF race begint
Crypto Ontbijt: Bitcoin trotseert extreme angst, Ethereum ETF race begint

Memecoins daling zet door

Het totale marktkapitaal is zelfs afgenomen met 11% naar een totaal van 45,31 miljard dollar in de afgelopen 24 uur. Het handelsvolume is daarentegen toegenomen met 79% naar 6,25 miljard dollar. Een duidelijk signaal dat de verkoopdruk flink is toegenomen.

De grootste verliezer van de memecoins zijn Dogwifhat (WIF), Book of Meme (BOME) en Brett (BRETT) met een procentueel verlies van respectievelijk 14,55%, 14,3% en 13%. De grotere memecoins zoals Dogecoin (DOGE), Shiba Inu (SHIB) en Pepe (PEPE) verloren ook flink wat winst. Maar is deze daling te verklaren? Hierbij drie mogelijke factoren die meespelen in de daling.

Advertentie

Verzwakkende marktstructuur

Eerder steeg het marktkapitaal van de zogenoemde Total3, wat het totale marktkapitaal van alle cryptocurrencies is minus bitcoin (BTC) en ethereum (ETH), naar 720 miljard dollar. De top werd bereikt op 5 juni. Sinds die tijd daalde het totaal met 19% naar 582,88 miljard dollar.

Deze daling werd veroorzaakt door investeerders die hun winsten namen op eerdere investeringen in de memecoins. De relative strenght index (RSI), een technische indicator die laat zien hoe overbought of oversold de markt is. Deze indicator steeg al flink omhoog wat duidde op een te hoge prijs voor de memecoins. Veel investeerders namen daarom het zekere voor het onzekere.

De grafiek van de Total3 laat een neerwaartse trend zien, wat duidt op een flink verzwakte marktstructuur. Wanneer de koers deze trend niet weet te breken, door boven de 600 miljard dollar uit te stijgen, dan volgt er mogelijk een nog verdere daling.

AI voorspelt: Deze memecoins exploderen bij bitcoin koers van $100.000
AI voorspelt: Deze memecoins exploderen bij bitcoin koers van $100.000

Afnemende handelsvolume memecoins

Opvallend is dat het handelsvolume van memecoins al sinds maart aan het afnemen is. Sinds de piek in maart daalde dit volume met maar liefst 97%, van 996,7 miljard dollar naar 30,35 miljard dollar. Een sterk signaal dat investeerders steeds minder vertrouwen hadden in de munten.

Grote crypto liquidaties helpen memecoin crash

Volgens de data van analysebedrijf CoinGlass heeft de dalende cryptomarkt inmiddels al meer dan 434 miljoen dollar aan hefboom posities geliquideerd in de afgelopen 24 uur. Deze posities die wedden op een stijging van de munt en dit met een hefboomfactor doen, versterken de neerwaartse trend flink. Vooral de grote posities in DOGE en SHIB droegen bij aan een verdere daling.

Bij grote hoeveelheden liquidaties, is het belangrijk dat er op een bepaald punt weer koopdruk ontstaat. Nieuwe investeerders die de markt weer instappen. Alleen hiermee kan een verdere daling worden afgewend. Meeste gebeurt dit op prijsgebieden, die een belangrijk steunpunt zijn voor de munt. Investeerders kiezen deze posities vaak tactisch, omdat de kans groot is dat de trend daar weer kan omdraaien.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Hij werd benaderd via een website voor freelancers. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
bitcoin miners stappen over naar kaspa 95% meer winst
Bitcoin houders stappen massaal over naar KASPA (KAS): 95% meer winst
Advertentie