Max Duiker Max Duiker
11/08/2023 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/08/2023 12:00

Zo ziet Brazilië’s nieuwe digitale munt eruit

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Zo ziet Brazilië's nieuwe digitale valuta eruit

Foto: rafastockbr/Shutterstock

De centrale bank van Brazilië heeft, net als Rusland, ook deze week zijn zogeheten central bank digital currency (CBDC), een digitale versie van de nationale valuta, onthuld. De Banco Central do Brasil (BACEN) kondigde begin deze week de nieuwe naam aan voor de digitale versie van de Braziliaanse real alsmede een nieuw visueel ontwerp voor de digitale valuta.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Braziliaanse digitale valuta krijgt nieuwe identiteit

Naast een nieuw gezicht heeft het CBDC-project van de Braziliaanse centrale bank ook een nieuwe naam gekregen: de drex. De eerste twee letters ‘d’ en ‘r’ verwijzen naar de digital real, de oude benaming van de Braziliaanse CBDC. Met de letter ‘e’ wordt het woord electronic geïndiceerd. De laatste letter ‘x’ wordt gelinkt aan het huidige Braziliaanse betaalsysteem “Pix” wat is gekoppeld aan meer dan 700 financiële instellingen in het land.

In de letter D van het logo worden twee pijlen weergegeven die een transactie aanduiden. Deze pijlen zijn tevens gerelateerd aan de evolutie van het huidige fiat geld naar een nieuwe digitale versie van de Braziliaanse real. Met de overgang van de kleuren blauw naar lichtgroen wordt de boodschap “transactie voltooid” weergegeven.

Volgens de centrale bank definieert de letter x ook naar moderniteit en verbinding door gebruik te maken van de distributed ledger technology (DLT). Een DLT is een decentrale digitale database of grootboek. Blockchain is een voorbeeld van een populair DLT-systeem.

Advertentie

Eigenaardige functie in Braziliaanse CBDC

Afgelopen juli heeft blockchain ontwikkelaar Pedro Magalhães een aantal eigenaardige functies ontdekt in de broncode van de Braziliaanse digitale valuta. De onderzoeker ontdekte een functie in de codering die de centrale bank de mogelijkheid zou kunnen geven om de digitale valuta te bevriezen.

Dat baart grote zorgen en de centrale bank van Brazilië had deze ontdekking in dezelfde maand nog bevestigd. Het wilde echter niet zeggen of deze functie in de definitieve versie blijft bestaan, maar de centrale bank meldde wel dat de onderliggende architectuur van de digitale munt onderhevig is aan aanvullende wijzigingen.

Deze week was in het crypto nieuws te lezen dat ook Rusland het logo voor zijn CBDC heeft onthuld. Het logo van de digitale valuta van Rusland, de digitale roebel, heeft een koraalrode cirkel met daarin het internationale symbool van de Russische roebel.

Deel dit artikel
Max Duiker

Max Duiker is sinds september 2021 redacteur bij Crypto Insiders. Met een achtergrond in financiën en technologie, en een passie voor blockchain, investeert hij sinds 2017 in cryptocurrency. Via zijn netwerk kwam hij in contact met Crypto Insiders. Max specialiseert zich in blockchaintechnologie, automatisering van gegevens en financiële inclusie. Zijn doel is om de adoptie van crypto te bevorderen door complexe technologieën toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
bitcoin miners stappen over naar kaspa 95% meer winst
Bitcoin houders stappen massaal over naar KASPA (KAS): 95% meer winst
Advertentie