Bonno Coerse Bonno Coerse
02/11/2018 13:59 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/11/2018 13:59

Amsterdamse ondernemers afgeperst: Betaal Bitcoin of ontvang een handgranaat

Nieuws
Amsterdamse ondernemers afgeperst, bitcoin of handgranaat

Foto: Miroslaw Skorka/Shutterstock

Een aantal ondernemers in Amsterdam heeft een e-mail ontvangen waarin gedreigd wordt met een handgranaat of het beschieten van hun pand als de ondernemers niet $50.000 in Bitcoin overmaken, zo meldt de lokale nieuwsbron AT5.
In de e-mail staan instructies voor de ondernemers. Eerst moet de ondernemer een account aanmaken op Coinbase of Coinmama en vervolgens $50.000 euro in Bitcoin (BTC) overmaken naar een doorgegeven adres.
Tevens refereert de e-mail aan het sluitingsbeleid van de Amsterdamse gemeente:

Het is u waarschijnlijk niet ontgaan hoeveel ondernemers de afgelopen tijd hun deuren hebben moeten sluiten op last van de gemeente. Om te voorkomen dat u de volgende bent dient u per direct actie te ondernemen.

Aldus de e-mail. Mocht de ondernemer zich niet houden aan de eisen van de afzender dan wordt het bedrag verdubbeld. Vervolgens wordt er gedreigd met het beschieten van het pand of met een handgranaat als daar ook niet aan voldaan wordt:

Daarna hoort u nooit meer van ons. Als wij het bedrag van 100K vervolgens ook niet binnen 5 dagen ontvangen zorgen wij ervoor dat u de deuren kan sluiten. Dit kan zijn door een kogel in jullie gevel te schieten of een granaat aan de voordeur te plakken.

Ook dreigt de afzender dat het geen zin heeft aangifte te doen:

Als wij erachter komen dat u toch aangifte heeft gedaan of dit bericht met iemand anders heeft gedeeld zullen wij er direct voor zorgen dat u de deuren kan sluiten voor minimaal 3 maanden. Zodra u weer toestemming van de gemeente krijgt om de deuren te openen komen wij weer langs tenzij u 200K betaalt.

Hoewel de politie geen verdere details kwijt wil over het onderzoek heeft zij bevestigd dat in ieder geval drie coffeeshops en Club Abe in de Amstelstraat zijn bedreigd. Marcel Norbart, mede-eigenaar van Club Abe, zei dat de club de brief in mei dit jaar had ontvangen en dat er vorig jaar augustus een granaat aan de deur van de club hing:

Het zou kunnen dat het om dezelfde persoon of groep gaat, maar daar is vooralsnog geen duidelijkheid over gekomen. Het is ook niet bewezen dat beide zaken los van elkaar staan. De recherche vertelde ons dat de mail hen bekend voor kwam, dus we waren niet de eerste. Wij hebben niet betaald. Zo’n mail geeft wat ons betreft wel aan dat achter het leggen van granaten inmiddels geen logica meer zit; ze liggen ten slotte van patatzaak tot aan een hotel. Een zorgelijk fenomeen.

Maurice Veldman, advocaat van de getroffen coffeeshops, zegt dat de coffeeshopondernemers zich geen zorgen maken:

Dit soort bedreigingen worden niet serieus genomen. Ze zijn ook heel makkelijk te maken. Maar we moeten hier wel melding van maken, omdat coffeeshops een convenant hebben gesloten met de burgemeester, waarin staat dat ze verplicht zijn om alles te melden met betrekking tot de veiligheid.

Hoewel dit niet de eerste keer is dat mensen worden afgeperst in de cryptocurrency-wereld, is het gelukkig zeldzaam dat dit gepaard gaat met dreigingen van terreur. Het enige andere bekende geval was toen KryptoVault van de zomer een dreigbrief ontving van een buurtbewoner die klaar was met de geluidsoverlast die het bedrijf veroorzaakte.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.
Deel dit artikel
Bonno Coerse

Bonno Coerse is mede-oprichter van Crypto Insiders, een toonaangevend nieuwsplatform voor cryptovaluta, opgericht in april 2017. Met een achtergrond als online marketeer, werkt hij naast zijn rol bij Crypto Insiders ook als freelance SEO-specialist en runt hij een kledingwinkel in Curaçao. Bonno raakte geïnteresseerd in crypto door een vriend en zag de potentie van blockchaintechnologie voor de maatschappij en de financiële systemen.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, 'slechtste week ooit'
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Nieuws nieuws

Crypto Ontbijt: Marktcrash, flinke uitstroom ethereum-ETF’s & nieuwe Mt. Gox ronde
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Advertentie
crypto-insiders-icon