Thom Derks Thom Derks
08/10/2023 15:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/10/2023 14:24

Aanstaande woensdag en donderdag zijn cruciaal voor de bitcoin koers

Bitcoin-BTC
Analyses
Aanstaande woensdag en donderdag zijn cruciaal voor de bitcoin koers

Foto: Ricardo Reitmeyer/Shutterstock

De bitcoin koers mocht over de afgelopen zeven dagen een plus van ongeveer 2,5 procent bijschrijven, maar een echt bullish momentum ontbreekt nog steeds. In dit artikel blikken we vooruit op de macro-economische week die voor ons ligt en pikken we er twee dagen uit die cruciaal lijken voor de bitcoin koers.

Komende week staat er weer belangrijke inflatiedata uit Amerika op de agenda en krijgen we de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank.

Wil jij meer leren over macro-economische ontwikkelingen en meepraten met onze experts? Neem dan eens een kijkje op onze Premium informatiepagina en probeer de eerste 30 dagen gratis.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Woensdag en donderdag cruciaal

We beginnen op woensdag met de producentenprijsindex (PPI), een belangrijke inflatiemeter die de prijsverandering aangeeft voor goederen van Amerikaanse producenten. De verwachting voor deze inflatiemeter is een stijging van 0,3 procent van augustus op september.

Dat is lager dan de 0,7 procent van afgelopen maand, maar een stijging van 0,3 procent per maand zou op jaarbasis alsnog een inflatie van 3,65 procent opleveren.

Verder krijgen we op woensdag de notulen van de afgelopen rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank. Daar staan doorgaans interessante dingen in over de strategie van de Federal Reserve voor de komende maanden en dat kan voor volatiliteit zorgen bij de bitcoin koers.

Daarna krijgen we op donderdag de consumentenprijsindex (CPI) en de kerninflatie (CPI – voedsel en energieprijzen). De verwachting is dat de CPI binnenkomt op 3,7 procent, wat een kleine daling van 0,1 procent zou betekenen ten opzichte van afgelopen maand. Het wordt een week die in het teken staat van inflatiecijfers en het beleid van de Amerikaanse centrale bank.

Advertentie

Onzekere tijden voor bitcoin

Het macro-economische landschap maakt investeren in bitcoin en andere risico-assets op dit moment een lastige opgave. We hebben te maken met stijgende rentes, waardoor de waarde van Amerikaanse staatsobligaties dalen (rode lijn); terwijl op hetzelfde moment bitcoin en de aandelenmarkten stabiel blijven of soms zelfs stijgen.

Afbeelding

Normaal gesproken zien we risico-assets als bitcoin en aandelen zakken als de rentes stijgen. De huidige rentes van ongeveer 5 procent op Amerikaanse staatsobligaties betekenen dat investeerders daarmee de inflatie kunnen verslaan.

In theorie maakt ze dat aantrekkelijker ten opzichte van bitcoin en aandelen. Op dit moment zien we daar echter nog niets van terug in de koersen. Zou dit dan het eerste signaal zijn van het einde van de Amerikaanse dollar als store of value?

Dat is een ontwikkeling die we deze week ook in de gaten zullen houden.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Blijf de crypto markt een stapje voor met een Premium lidmaatschap

In de Premium omgeving van Crypto Insiders praten onze analisten en leden over de impact van deze economische data op de crypto-markt en natuurlijk de bitcoin koers. Ook kun je hier vragen stellen aan ervaren handelaren en delen onze analisten wekelijkse 20 exclusieve technische analyses van een uitgebreid assortiment aan cryptovaluta. Neem eens een kijkje op onze Premium informatiepagina en probeer de eerste 30 dagen gratis.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Analyses nieuws

Achter bitcoins daling: economische tegenslagen en kansen op herstel
Waarom komende woensdag zeer belangrijk is voor de bitcoin koers
Cardano (ADA) voorspelling komt uit: experts delen volgende stap
Cardano (ADA) voorspelling komt uit: experts delen volgende stap
Bitcoin experts verwachten een laatste dip voor nieuw hoogterecord
Bitcoin experts verwachten een laatste dip voor nieuw prijsrecord
Advertentie