Thom Derks Thom Derks
03/12/2023 17:01 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/12/2023 12:30

Bitcoin en de economie: waarom aankomende vrijdag belangrijk is

Bitcoin-BTC
Analyses
Slecht voor bitcoin? Recessieangst onder Amerikanen neemt toe

Foto: Bukhta Yurii/Shutterstock

Bitcoin (BTC) blijft maar stijgen en bereikte dit weekend een nieuwe jaarlijkse piek rond $39.700. Daarmee presteert bitcoin boven alle verwachtingen, vooral als je bedenkt dat de Amerikaanse centrale bank recent de meest agressieve rentecampagne uit zijn geschiedenis draaide.

Komt er dan toch geen recessie meer in de Verenigde Staten? Dat kunnen we echter nog niet uitsluiten, want de onderstaande grafiek toont dat de groei van het bruto binnenlands product meestal het sterkste was rond de laatste renteverhoging.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Conclusies trekken is gevaarlijk in de financiële wereld

Het is in de financiële wereld gevaarlijk om conclusies te trekken en met zekerheid over de toekomst te praten. Ook de meest ervaren economen en investeerders zullen toegeven dat zij regelmatig fouten maken.

Desondanks hoeven ze niet altijd gelijk te hebben om alsnog succesvol te zijn. Ze hoeven alleen maar hun gelijk krijgen wanneer het ertoe doet. Warren Buffet omschreef dit idee vroeger als volgt tijdens een aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway:

“Neem de kans op een verlies en vermenigvuldig deze met het totale potentiële verlies en trek dit vervolgens af van de kans op winst vermenigvuldigd met de potentiële winst. Dat is wat we proberen te doen. Dat is niet perfect, maar dat is waar het allemaal om gaat”, aldus Buffet.

Game of Trades on X: ""Soft landing" narrative is now the consensus This also happened in 2000 and 2006 We all know what came after... https://t.co/LUjenTWIgi" / X

We horen inmiddels veel economen speculeren over een zogenaamde ‘zachte landing’ die de Amerikaanse economie kan maken. Dat lijkt bij te dragen aan het positieve sentiment op de cryptomarkt en de stijgende koersen.

Als de landing echter toch niet zo zacht blijkt te zijn, dan krijgen we mogelijk alsnog een recessie en dat kan wellicht ook een klap op de cryptomarkt veroorzaken.

Advertentie

Komende vrijdag cruciaal voor de bitcoin koers

Wat dat betreft kan komende vrijdag weleens cruciaal worden voor de bitcoin koers. We krijgen dan namelijk weer meer te weten over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Die bleef tot op heden zo sterk dat de economie, ondanks de agressieve renteverhogingen van de centrale bank, kon doorgroeien.

Het zou natuurlijk voor de bitcoin koers fantastisch zijn als we inderdaad een zachte landing krijgen, we de recessie overslaan en we rechtstreeks naar een bullmarkt gaan.

Op basis van deze grafiek komt er nog een goede periode aan voor de markt. Deze grafiek toont het sentiment over de S&P 500 (Amerikaanse aandelenbeurs) en in 96 procent van de gevallen waren de 12 maanden hierna positief.

Wat dat betreft lijken bitcoin en de aandelenbeurzen zich op te kunnen maken voor een sterk 2024.

Hulp nodig met crypto?

Wil jij dit soort ontwikkelingen op de voet volgen? Neem dan eens een kijkje in de Premium omgeving van Crypto Insiders. Hier bespreken we dagelijks belangrijke macro-economische ontwikkelingen en de potentiële impact daarvan op de bitcoin koers.

In onze Premium omgeving vind je een vriendelijke community van analisten en handelaren van alle niveaus. Hier kun je met experts en beginnelingen praten over de laatste markttrends en krijg je als eerst toegang tot uitgebreide analyses.

Ook organiseren we wekelijks live-streams en webinars voor handelaren die zich verder wil verdiepen in technische analyse. We nodigen je graag uit om voor slechts €1 een 30-daagse proefperiode te starten in onze Premium omgeving.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Analyses nieuws

Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Ripple (XRP) kan naar $0,75 schieten terwijl einde rechtszaak nadert
Ripple (XRP) kan naar $0,75 schieten terwijl einde rechtszaak nadert
Cardano (ADA) kan verdubbelen in waarde met langverwachte update
Cardano (ADA) kan verdubbelen in waarde met langverwachte update
Advertentie