Thom Derks Thom Derks
28/11/2021 18:45 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/10/2023 18:23

De bitcoin aanval van El Salvador op de machtspositie van het IMF

Analyses
De bitcoin aanval van El Salvador op de machtspositie van het IMF

Je bent er vast en zeker bekend mee dat El Salvador het eerste land ter wereld is dat bitcoin (BTC) heeft omgedoopt tot wettig betaalmiddel. Nu gaan ze een stap verder en beginnen ze binnenkort met de bouw van de eerste heuse Bitcoin stad. Het bijzondere aan die onderneming is dat ze voor de financiering langs het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaan. Tot voor kort was het land voor financiering afhankelijk van deze non-democratische globale financiële instelling. Heel kort door de bocht kun je zeggen dat landen als El Salvador het IMF kunnen benaderen voor een lening, waar vervolgens allemaal lastige regels aan verbonden zijn. De belangrijkste consequentie hiervan is dat ze in principe nooit volledig eigenaar zijn of het volledige zeggenschap hebben over de infrastructuur in eigen land.

Nu probeert El Salvador als eerste land in de geschiedenis op een andere manier geld binnen te halen. Compleet om het IMF heen via een obligatieronde op het Liquid Network van Blockstream. Mocht de obligatieronde van El Salvador een succes worden, dan gaat dit hoe dan ook opvallen bij andere landen en gaan vergelijkbare landen ongetwijfeld hetzelfde pad bewandelen.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

De hypocriete houding van het IMF

Je kunt je voorstellen dat het IMF niet blij is met de manier waarop El Salvador ze op dit moment buitenspel probeert te zetten. Het oppermachtige financiële orgaan, dat na de Tweede Wereldoorlog op ondemocratische wijze tot stand is gekomen, heeft al meerdere malen kritiek geuit op de beslissing van het land. Afgelopen maandag werd die kritiek nog maar eens herhaald met enkele suggesties voor het land om de financiële stabiliteit in het land te verbeteren.

Volgens het IMF zou het een goed idee zijn als El Salvador het fonds van 150 miljoen dollar voor het wisselen van dollars voor bitcoin zou laten vallen en moet het land ook de subsidie voor de Chivo Wallet stopzetten. Ook voor het nieuwe ecosysteem voor betalingen in het land moet El Salvador per direct strengere wetgeving en toezicht optuigen. Kortom, het is duidelijk dat ze bij het IMF beginnen te bibberen.

Via hun machtspositie proberen ze nu een soeverein land te vertellen wat ze wel en niet mogen doen. Normaal gesproken zou El Salvador hiervoor moeten buigen, aangezien ze voor financiering voor een groot deel afhankelijk zijn van het IMF. Wat de huidige situatie zo boeiend maakt is dat El Salvador ze compleet negeert en een weg om de infrastructuur van het IMF bouwt die andere landen mogelijk ook kunnen bewandelen. Dat is enorm bedreigend voor het IMF, vandaar ook de publieke kritiek op El Salvador.

Advertisement

De nieuwe financiële realiteit

Wat belangrijk is aan de huidige weg die El Salvador bewandeld met betrekking tot de financiering van de zogenaamde Bitcoin stad is dat er hiermee eindelijk een land is dat de autoriteit van het IMF in twijfel trekt. Niemand heeft het IMF ooit ingestemd en met bitcoin hebben we nu mogelijk een manier om aan de autoriteit van het financiële orgaan te ontsnappen.

Als het draaiboek van El Salvador een succesvolle manier oplevert voor landen om geld op te halen, dan kan dat bitcoin een enorme boost geven. Interessant is ook dat El Salvador met de helft van de 1 biljoen dollar die ze willen ophalen bitcoin gaan aanschaffen voor de staatskas. Dat heeft uiteraard een opdrijvend effect op de koers van bitcoin en kan andere landen ook wakker maken.

Dat is uiteindelijk de grootste kracht van bitcoin. De absolute schaarste van 21 miljoen eenheden die ervoor zorgt dat de waarde van bitcoin blijft toenemen indien meer mensen, bedrijven en landen overstappen op een bitcoin standaard. Zet de prestaties van bitcoin naast die van iedere willekeurige fiatmunt en je begrijpt dat er weinig reden is voor wie dan ook om niet, in ieder geval voor een gedeelte, over te stappen op bitcoin. We gaan een paar boeiende maanden tegemoet. Dat is één ding wat zeker is met El Salvador dat vooralsnog van geen stoppen weten als het om bitcoin gaat.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement
Advertisement