Timo Bult Timo Bult
15/10/2021 12:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/10/2021 12:02

‘Banken worden overbodig door blockchain en crypto,’ aldus ABN Amro

Nieuws
'Banken worden overbodig door blockchain en crypto,' aldus ABN Amro

Foto: Anton_AV/Shutterstock

Makelaars, banken en andere financieel dienstverleners worden overbodig door blockchain-technologie, dat schrijft de Nederlandse bank ABN Amro in een nieuw rapport. De bank voorziet een ontwikkeling waarin de huidige ‘platformeconomie’ evolueert tot een ‘protocolleneconomie.’

De bank schrijft dat er veel tussenpersonen nodig zijn in onze huidige economie; makelaars om huizen van een prijskaartje te voorzien, de notaris die documenten verifieert en banken die internationale betalingen verzorgen. “Dat gaat veranderen,” zegt Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrategie bij ABN Amro.

Door blockchain toe te passen zullen de kosten die gemoeid gaan met dergelijke diensten naar beneden gaan. ABN Amro waarschuwt financieel dienstverleners dat zij mogelijk hetzelfde lot te wachten staat als de reisbureaus. Veel van hen moesten de deuren sluiten doordat mensen via het internet makkelijker een vakantie konden boeken en goedkoper uitwaren.

Dankzij de transparantie en onveranderlijkheid van data op de blockchain, biedt het verschillende oplossingen. Zo kan ervanuit gegaan worden dat de data op de blockchain niet is gemanipuleerd, waarmee een notaris overbodig wordt. Bart Versteeg, bestuurder van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, gelooft echter niet dat zijn vak volledig overbodig zal worden door blockchain:

“Blockchain legt vast wat gezegd is maar niet of het waar is. Wij verifiëren wat er in aktes gezet is, en daarnaast bieden we onze klanten juridische ondersteuning. Daarnaast draait het bij ons ook om geheimhouding, je wilt niet dat je testament openbaar is.”

Ook banken, en dus ABN Amro zelf, moeten goed oppassen voor wat de toekomst kan brengen. Bijvoorbeeld het uitgeven van obligaties kan via de blockchain. Eerder dit jaar deed het Duitse Vonovia dit al door €20 miljoen aan obligaties uit te geven op Stellar (XLM).

Smart contract-netwerken als Ethereum (ETH) en Cardano (ADA) hebben daarnaast de potentie om allerlei zaken te automatiseren. De Decentralized Finance (DeFi) sector alleen biedt al een hoop oplossingen die traditionele banken ook bieden, maar dan gedecentraliseerd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het lenen en uitlenen van geld.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Nieuws nieuws

Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Advertentie
crypto-insiders-icon