Home Nieuws Mining “BetterHash”: Bitcoin-ontwikkelaar stelt nieuwe protocollen voor om BTC-mining te decentraliseren

“BetterHash”: Bitcoin-ontwikkelaar stelt nieuwe protocollen voor om BTC-mining te decentraliseren

- Advertentie -

Bitcoin Core developer Matt Corallo heeft een concept gepubliceerd van een Bitcoin Improvement Proposal (BIP) dat beoogt de BTC-mining verder te decentraliseren door de aanneming van een nieuw mining-protocol.

Het door Corallo (op social media ook wel bekend als TheBlueMatt) deze week op zijn persoonlijke GitHub-repository gepubliceerde “BetterHash Mining Protocol(s)” wil een van de vele “drukkingen” in BTC-mining die het ecosysteem naar centralisatie duwt; Stratum, het meest gebruikte mining-protocol, aanpakken.

Zoals Corallo uitlegt, beperken tekortkomingen in het ontwerp van Stratum, gecombineerd met het feit dat de meeste BTC-miners hun hashpower op mining pools aansturen, de diversiteit van block templates die over het hele netwerk gebruikt worden. Dit, zegt hij, geeft pool operators ongepaste invloed op netwerk-upgrades en vermindert de weerstand voor censuur van Bitcoin.

Moeilijk te implementeren en slecht gedocumenteerd, vereist het ontwerp van het Stratum-protocol dat pool operators de block templates bouwen en distribueren voor hun klanten. Zonder een divers aantal miners die block templates construeren, komt de resistentie voor censuur in gevaar. Pool operators kunnen hun machtspositie bijvoorbeeld gebruiken om de stroom van protocol-upgrades te beperken.

Corallo probeert het Stratum-protocol te vervangen voor een nieuw systeem dat block-constructie en uitbetalingen verdeelt in twee protocollen, Work en Pool, gezamenlijk bekend als BetterHash. Hierdoor kunnen individuele miners de transacties die ze in blocks opnemen zelf selecteren, in plaats van dat een mining pool-operator die keuze voor hen maakt, terwijl ze toch profiteren van de stabiele uitbetalingen die aan een pool verbonden zijn.

Momenteel moeten miners die hun eigen block templates willen gebruiken of solo minen of verbinding maken met de kleine gedecentraliseerde mining pool p2pool, wat hun autonomie verhoogt ten koste van het niet kunnen ontvangen van stabiele uitbetalingen.

Onder BetterHash zouden pool operators hun positie niet kunnen misbruiken om miners te vertellen om wel of geen bepaalde netwerk-upgrades uit te voeren. Bovendien helpt het geven van meer controle over block templates aan miners ook om het risico te verkleinen dat een overheid een lokaal opererende mining pool beveelt om bepaalde soorten transacties te censureren.

Beter gezegd dwingt BetterHash miners niet om hun eigen block templates te bouwen als zij dat niet willen, maar het geeft hen wel de mogelijkheid om het Work-protocol te gebruiken om verbinding te maken met het block template van een andere pool, zelfs als ze hun hashpower ergens anders op willen richten.

Naast een afnemende centralisatie binnen het mining-ecosysteem van BTC, introduceert BetterHash ook enkele prestatieverbeteringen ten opzichte van Stratum.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Ad
Bitvavo
Reviewed
€13.656,10 Kopen
1
Bitcoinmeester
Reviewed
€13.770,80 Kopen
2
Litebit
Reviewed
€13.784,50 Kopen
3
Bitonic
Reviewed
€13.810,50 Kopen
4
SATOS
Reviewed
€13.953,20 Kopen
Laatste nieuws
Expert analyses

Bitcoin koers gaat hard! All time high voor het grijpen?

Wat is het toch een feestje om elke week verslag te mogen doen van de ongelooflijke sprongen van de bitcoin koers. Hebben we nog...