Niels Poerwoatmodjo Niels Poerwoatmodjo
18/05/2020 06:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/05/2020 06:11

Bitcoin (BTC) en altcoins ter waarde van $1 miljard gestolen in Chinese oplichtingszaak WoToken

Nieuws
Bitcoin (BTC) en altcoins ter waarde van $1 miljard gestolen in Chinese oplichtingszaak

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Volgens een uitspraak van een Chinese rechtbank wordt WoToken gezien als een van de grootste oplichtingszaken in de geschiedenis van cryptocurrency. Uit onderzoek van de politie is gebleken dat er binnen het project een piramidespel van meer dan 500 lagen ontstaan was. Hierbij waren meer dan 700.000 gebruikers betrokken. Volgens verschillende Chinese nieuwsbronnen moesten Gao Yudong, Li Qibing, Wang Xiaoying en drie andere voor de People’s Court of Binhai Country, Yancheng City verschijnen.
Li Qubing en Wang Xiaoying zijn veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en een flinke boete. Gao Yudong beweert onschuldig te zijn maar krijgt ondanks dat toch elf jaar gevangenisstraf plus een boete. De overige drie beklaagden hebben bekend dat zij betrokken waren en krijgen een gevangenisstraf van tussen de zes maanden tot drie jaar.
Twee van de vijf personen die betrokken waren bij het piramidespel waren al bekend bij de politie. Tian Yongb heeft al tijd in de gevangenis doorgebracht in 2010 voor financiële misdaden en was weer op vrije voet in 2013. Gao Yudong moest zijn straf in 2009 uitzitten en was vrijgelaten op 30 mei 2014. Doordat zij al in het verleden een misdaad hebben begaan en binnen vijf jaar opnieuw opgepakt zijn, zullen zij maximale gevangenisstraf krijgen volgens de Chinese wetten.
Met het piramidespel hebben de oplichters meer dan 46.000 bitcoins (BTC), 56.000 bitcoin cash (BCH), 2,039 miljoen ethereum (ETH), 292.000 litecoin (LTC), and 684.000 EOS (EOS) buitgemaakt. In totaal zou de groep 7,7 miljard yuan ($1 miljard) hebben buitgemaakt.
Dovey Wan, een analist bij Primitive Ventures, zegt dat een van de oprichters van WoToken verbonden zou zijn aan de PlusToken scam. Onderzoekers in de zaak zagen dat WoToken probeerde de coins wit te wassen. Zij probeerde verschillende exchanges te gebruiken maar alsnog heeft dit niet gewerkt. De politie heeft later ontdekt dat ze via persoonlijke mobieltjes de coins ook hebben proberen wit te wassen.

Deel dit artikel
Niels Poerwoatmodjo

Head of Content Niels kwam in 2017 in aanraking met cryptocurrency. Toegegeven, het duurde even voordat de vonk oversloeg, maar toen dat gebeurde was hij van één ding overtuigd: Iedereen moet in begrijpelijke taal over de wereld van cryptocurrencies en blockchain-technologie kunnen lezen!

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie