Bitcoin verstopt? Transactiekosten schieten naar hoogste niveau in 3 jaar terwijl hash rate onderuit zakt

Array

De Bitcoin (BTC) transaction fee’s, de transactiekosten die men betaalt aan miners om bitcoin te versturen, zijn deze week enorm hard omhoog geschoten. Deze transactiekosten zijn niet meer zo hoog geweest sinds begin 2018, bijna drie jaar geleden.

Gegevens van analysebedrijven BitInfoCharts, YCharts en Blockchain.com bevestigen allemaal dat de gemiddelde transactiekosten deze week naar ongeveer $12 tot $13 zijn gestegen. Dat is een toename van maar liefst 250% in enkele dagen.

- Advertentie -

Twee factoren liggen hier waarschijnlijk achter. De eerste is de toename van de BTC-koers deze week, die meerdere malen door de $13.500 brak, en dat gaat gepaard met een toename in het volume, waardoor het netwerk drukker is.

De tweede reden is de hash rate, of rekenkracht, van het bitcoin-netwerk. De hash rate lag enkele dagen geleden nog hoger dan ooit met een piek rond 146 exahashes per seconde (EH/s). De laatste paar dagen is deze echter hard onderuit gezakt. Volgens gegevens van Blockchain.com is de hash rate gedaald naar 120 EH/s, en volgens BitInfoCharts zelfs onder de 100 EH/s.

De reden hiervoor is waarschijnlijk dat het regenseizoen is afgelopen in China. Verreweg de meeste bitcoin-miners bevinden zich in China en in de zomer verhuizen deze naar de Sichuan provincie. Hier staat namelijk een enorme waterkrachtcentrale die overtollig stroom zeer goedkoop levert in het regenseizoen.

Doordat het regenseizoen nu ten einde is verhuizen veel van deze miners weer terug naar ander provincies in China, en dat zorgt voor een enorme dip in de hash rate. Hierdoor raakt het netwerk verstopt en schieten de transactiekosten hard omhoog.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

BITCOIN KOPEN

Laatste nieuws

Expert analyses

Bitcoin koers gaat hard! All time high voor het grijpen?

Wat is het toch een feestje om elke week verslag te mogen doen van de ongelooflijke sprongen van de bitcoin koers. Hebben we nog...