Kevin Schijven Kevin Schijven
30/10/2020 16:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/10/2020 16:15

Bitcoin verstopt? Transactiekosten schieten naar hoogste niveau in 3 jaar terwijl hash rate onderuit zakt

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin verstopt? Transactiekosten schieten naar hoogste niveau in 3 jaar terwijl hash rate onderuit zakt

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De Bitcoin (BTC) transaction fee’s, de transactiekosten die men betaalt aan miners om bitcoin te versturen, zijn deze week enorm hard omhoog geschoten. Deze transactiekosten zijn niet meer zo hoog geweest sinds begin 2018, bijna drie jaar geleden.
Gegevens van analysebedrijven BitInfoCharts, YCharts en Blockchain.com bevestigen allemaal dat de gemiddelde transactiekosten deze week naar ongeveer $12 tot $13 zijn gestegen. Dat is een toename van maar liefst 250% in enkele dagen.
Twee factoren liggen hier waarschijnlijk achter. De eerste is de toename van de BTC-koers deze week, die meerdere malen door de $13.500 brak, en dat gaat gepaard met een toename in het volume, waardoor het netwerk drukker is.
De tweede reden is de hash rate, of rekenkracht, van het bitcoin-netwerk. De hash rate lag enkele dagen geleden nog hoger dan ooit met een piek rond 146 exahashes per seconde (EH/s). De laatste paar dagen is deze echter hard onderuit gezakt. Volgens gegevens van Blockchain.com is de hash rate gedaald naar 120 EH/s, en volgens BitInfoCharts zelfs onder de 100 EH/s.
De reden hiervoor is waarschijnlijk dat het regenseizoen is afgelopen in China. Verreweg de meeste bitcoin-miners bevinden zich in China en in de zomer verhuizen deze naar de Sichuan provincie. Hier staat namelijk een enorme waterkrachtcentrale die overtollig stroom zeer goedkoop levert in het regenseizoen.
Doordat het regenseizoen nu ten einde is verhuizen veel van deze miners weer terug naar ander provincies in China, en dat zorgt voor een enorme dip in de hash rate. Hierdoor raakt het netwerk verstopt en schieten de transactiekosten hard omhoog.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie