Thom Derks Thom Derks
08/05/2023 19:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 14:48

14 jaar geleden verscheen het eerste bericht over Bitcoin op Reddit

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Reddit crypto tokens stijgen hard na omarming grote crypto exchange

Foto: Tero Vesalainen/Shutterstock

Op 8 mei 2009 publiceerde er voor het eerst een Reddit-gebruiker over bitcoin (BTC). Het ging om een publicatie met de titel “Bitcoin: A peer-to-peer network based on anonymous digital currency.” In dat bericht maakte de auteur ook nog een verwijzing naar Bitcoin’s pagina op SourceForge, een webgemeenschap waar gebruikers hun open-source projecten publiceren.

Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF’s vallen tegen
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Gemengde reacties over bitcoin

De reacties op het bericht waren destijds heel gemengd. Sommige gebruikers waren meteen enthousiast, maar andere maakten zich zorgen over de beveiliging van de digitale valuta. Inmiddels zijn we natuurlijk 14 jaar verder en kunnen we met een gerust hart zeggen dat het met die beveiliging in ieder geval wel goed zit.

“Holy moly! Dat ziet er fantastisch creatief uit. Maar ik twijfel over de veiligheid en of het idee zal aanslaan”, zo luidde één van de reacties onder het bericht van de auteur van wie het account inmiddels verwijderd is.

“Wow. Dat is geweldig. Ik denk dat niemand ooit nog een compleet digitale piramidespel gezien heeft”, was een andere reactie onder het bericht. Zo zie je maar dat bijna niemand vanaf het begin echt heel enthousiast was over de potentie van bitcoin.

De digitale munt heeft zich door de jaren heen echt moeten bewijzen. Want zeg nu zelf, was jij meteen overtuigd van de waarde van het protocol? Bitcoin is echt een idee wat je even moet laten bezinken en in de meeste gevallen een paar keer voorbij moet zien komen voordat je toehapt.

Advertentie

Toen nog amper waarde

Op het moment van die post had bitcoin ook nog amper waarde. In mei 2009 was één bitcoin nog minder dan 0,01 dollar waard. Dat zijn koersen die op dit moment echt compleet onvoorstelbaar zijn. Stel dat je op dat moment al de potentie van bitcoin had gezien, dan was je nu natuurlijk spekkoper geweest.

Maar achteraf is het natuurlijk altijd makkelijk praten. Uiteindelijk duurde het tot 2010 voordat bitcoin de magische koers van 1 dollar per stuk bereikte. Daarna begon in 2013 de eerste grote rally die de koers tot ongeveer 1.200 dollar optilde.

De rest is natuurlijk geschiedenis met de huidige all-time high van 69.000 dollar en de huidige koers van ongeveer 28.000 dollar. Bitcoin heeft zich gevestigd op het financiële wereldtoneel en lijkt dat podium niet zomaar meer te verlaten.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie