Timo Bult Timo Bult
15/01/2024 22:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/01/2024 19:36

2 oorzaken waarom bitcoin koers daalt, ondanks ETF goedkeuringen

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
2 oorzaken waarom bitcoin koers daalt, ondanks ETF goedkeuringen

Foto: Don Huan/Shutterstock

De komst van bitcoin ETF’s (beursfondsen) maakt het voor Amerikaanse investeerders makkelijker om blootstelling te krijgen aan de cryptocurrency. Dit zou in theorie meer vraag moeten veroorzaken, met een stijgende prijs als gevolg.

Maar hoe kan het dat de koers nu toch lager staat dan op de dag van de goedkeuring? Experts stellen dat daar twee voornamelijke oorzaken voor zijn.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Sell the news kan oorzaak zijn van dalende bitcoin koers

Ten eerste kan hier het sell the news-effect een oorzaak zijn, aldus crypto analist Lark Davis op X. Dit is een bekend fenomeen in de wereld van beleggen.

Vaak anticiperen investeerders op bepaalde gebeurtenissen of aankondigingen waarvan ze verwachten dat ze invloed zullen hebben op de waarde van hun investering, zoals bitcoin. Deze gebeurtenissen kunnen van alles zijn, van bedrijfsresultaten tot in dit geval de goedkeuring de eerste Amerikaanse bitcoin ETF’s.

Vóór het daadwerkelijke nieuws bekend is, kopen beleggers vaak meer van de betreffende investering, wat de prijs opdrijft. De aankomende positieve ontwikkeling kan immers een positief effect op de koers gaan hebben.

Echter, zodra het nieuws daadwerkelijk bekend wordt gemaakt, zelfs als het positief is, verkopen veel investeerders hun bitcoin. Ze doen dit om de winst te pakken die is ontstaan door de stijgende vraag in aanloop naar het nieuws.

Advertentie

Maar er is meer aan de hand

Het is echter niet enkel het sell the news-effect. Het zal namelijk ook deels te maken hebben met fondsbeheerder Grayscale. Dat bedrijf had vóór de goedkeuring al miljarden aan bitcoin in beheer. Dat fonds werd omgezet naar een ETF waardoor investeerders hun aandelen in het fonds nu om mogen zetten in echte bitcoins.

In de eerste twee dagen zagen de meeste ETF’s flinke instromen. Grayscale zag echter een half miljard dollar wegstromen. Dat liet ETF-expert Eric Balchunas onlangs weten op X. De aanname is dat een grote groep van deze investeerders hun bitcoin nu verkopen, wat extra verkoopdruk op de markt veroorzaakt.

Of en wanneer de verkoopdruk omslaat in koopdruk blijft vooralsnog afwachten. Afgezien van het Grayscalde fonds, presteerden alle andere fondsen wel direct goed, wat mogelijk hoop biedt voor de toekomst!

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie