Timo Bult Timo Bult
15/01/2024 22:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/01/2024 19:36

2 oorzaken waarom bitcoin koers daalt, ondanks ETF goedkeuringen

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
2 oorzaken waarom bitcoin koers daalt, ondanks ETF goedkeuringen

Foto: Don Huan/Shutterstock

De komst van bitcoin ETF’s (beursfondsen) maakt het voor Amerikaanse investeerders makkelijker om blootstelling te krijgen aan de cryptocurrency. Dit zou in theorie meer vraag moeten veroorzaken, met een stijgende prijs als gevolg.

Maar hoe kan het dat de koers nu toch lager staat dan op de dag van de goedkeuring? Experts stellen dat daar twee voornamelijke oorzaken voor zijn.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Sell the news kan oorzaak zijn van dalende bitcoin koers

Ten eerste kan hier het sell the news-effect een oorzaak zijn, aldus crypto analist Lark Davis op X. Dit is een bekend fenomeen in de wereld van beleggen.

Vaak anticiperen investeerders op bepaalde gebeurtenissen of aankondigingen waarvan ze verwachten dat ze invloed zullen hebben op de waarde van hun investering, zoals bitcoin. Deze gebeurtenissen kunnen van alles zijn, van bedrijfsresultaten tot in dit geval de goedkeuring de eerste Amerikaanse bitcoin ETF’s.

Vóór het daadwerkelijke nieuws bekend is, kopen beleggers vaak meer van de betreffende investering, wat de prijs opdrijft. De aankomende positieve ontwikkeling kan immers een positief effect op de koers gaan hebben.

Echter, zodra het nieuws daadwerkelijk bekend wordt gemaakt, zelfs als het positief is, verkopen veel investeerders hun bitcoin. Ze doen dit om de winst te pakken die is ontstaan door de stijgende vraag in aanloop naar het nieuws.

Advertentie

Maar er is meer aan de hand

Het is echter niet enkel het sell the news-effect. Het zal namelijk ook deels te maken hebben met fondsbeheerder Grayscale. Dat bedrijf had vóór de goedkeuring al miljarden aan bitcoin in beheer. Dat fonds werd omgezet naar een ETF waardoor investeerders hun aandelen in het fonds nu om mogen zetten in echte bitcoins.

In de eerste twee dagen zagen de meeste ETF’s flinke instromen. Grayscale zag echter een half miljard dollar wegstromen. Dat liet ETF-expert Eric Balchunas onlangs weten op X. De aanname is dat een grote groep van deze investeerders hun bitcoin nu verkopen, wat extra verkoopdruk op de markt veroorzaakt.

Of en wanneer de verkoopdruk omslaat in koopdruk blijft vooralsnog afwachten. Afgezien van het Grayscalde fonds, presteerden alle andere fondsen wel direct goed, wat mogelijk hoop biedt voor de toekomst!

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Advertentie