Timo Bult Timo Bult
09/04/2024 21:17 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/04/2024 18:57

Aanstormende bitcoin halving kan aflopen in maandenlange patstelling

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Aanstormende bitcoin halving kan aflopen in maandenlange patstelling

Foto: Ground Picture/Shutterstock

Bitcoin (BTC) komt steeds dichterbij een belangrijke gebeurtenis: de vierde Bitcoin halving. Dit evenement, dat eens in de vier jaar plaatsvindt, heeft in het verleden aanzienlijke bewegingen op de markt teweeggebracht. Steno Research stelt in een nieuwe analyse dat het verwacht dat de aankomende halving niet meteen goed nieuws zal brengen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoins koers tijdens de vorige halvings

De halving houdt in dat de beloning voor het minen van nieuwe bitcoins halveert, wat leidt tot een vermindering van de nieuwe voorraad BTC die de markt betreedt. Historische data suggereren dat de aanloop naar dit evenement vaak gepaard gaat met significante prijsstijgingen op de langere termijn. Een groot deel van de prijsstijgingen vonden daarbij plaats vóór de halving.

Bitcoin koers na voorgaande halvings
Bitcoin koers voorafgaand aan eerdere halvings. – Bron: Steno Research op X.

Maar na de halving is het minder eenzijdig. Steno Research deelde een grafiek waarop te zien is dat de verschillende halvings een ander resultaat gaven. Zo was de derde halving relatief positief, maar gebeurde er tijdens de eerste 70 dagen na de halving weinig met de BTC prijs. Na de tweede halving was juist eerst een flinke daling te zien waarna de koers zich lange tijd vlak hield.

Advertentie

Bitcoin (BTC) kan ‘sell the news’ ervaren

Steno Research speculeert dat de markt het aanstaande halveringsevenement mogelijk al heeft ingeprijsd op de korte termijn. De verwachting is dat de markt zal reageren volgens het principe van ‘buy the rumor, sell the news‘, waarbij beleggers anticiperen op het nieuws en de werkelijke gebeurtenis aangrijpen om winsten te nemen. Dit zou betekenen dat BTC in de eerste maanden na de halving een patroon kan laten zien dat sterk lijkt op de tweede halving in 2016.

“De komende Bitcoin halving is voor de korte termijn al ingeprijsd. We verwachten dat de koers in de eerste maanden een ‘buy the rumor, sell the news’-patroon zal volgen, wat nauw aansluit bij de tweede halving in 2016.”

Of dit ook nu weer het geval is, kan alleen de toekomst uitwijzen. Hoe de BTC prijs zich ontwikkeld blijft altijd afhankelijk van de wereldwijde economie. Bovendien spelen nu ook de bitcoin beursfondsen in de Verenigde Staten een belangrijke rol. Al zijn de in- en uitstromen in deze fondsen blijkbaar niet de beste indicator, bleek uit een eerdere analyse.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, 'een goed teken'
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, koers reageert
Advertentie