Kevin Schijven Kevin Schijven
07/01/2022 16:44 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/01/2022 16:44

Aantal landen die crypto als bitcoin verbieden verdubbeld

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Aantal landen die crypto als bitcoin verbieden verdubbeld

Foto: Joaquin Corbalan P/Shutterstock

Terwijl bitcoin (BTC) vorig jaar voor het eerst een wettelijk betaalmiddel werd in een land, namelijk in El Salvador, zijn er ook landen geweest die ervoor kozen om de cryptocurrency juist te verbieden in plaats van te omarmen.

Het aantal landen die crypto als bitcoin ethereum (ETH) deels of zelfs compleet verbieden, is de laatste drie jaar flink toegenomen. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de Global Legal Research Directorate (GLRD) van Library of Congress, de nationale bibliotheek van de Verenigde Staten.

Het onderzoeksrapport is een update van hetzelfde rapport uit 2018. Toen stonden in totaal 23 landen op de lijst die een verbod hanteren omtrent crypto. Nu staan maar liefst 51 landen op de lijst, meer dan een verdubbeling.

Het rapport onderscheidt twee soorten verboden. Dat zijn een absoluut, of compleet, verbod op crypto en een impliciet verbod. Onder de tweede classificatie mogen particulieren meestal alsnog handelen in crypto, maar banken en financiële instellingen mogen dat niet. Ze mogen dan meestal ook geen diensten gerelateerd aan crypto aan klanten aanbieden.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

De landen die crypto verbieden

Er staat 9 landen op de eerste lijst. Deze overheden hanteren een compleet verbod op crypto: Algerije, Morocco, Tunesië, Egypte, Irak, Nepal, Qatar, Oman en tot slot natuurlijk China.

Op de tweede lijst staan 42 landen. Deze overheden hanteren over het algemeen alleen een verbod op crypto voor banken en financiële instelling. Dat zijn: Bahrein, Benin, Bolivia, Burkina Faso, Burundi, Kameroen, Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Ivoorkust, Congo, Ecuador, Gabon, Georgië, Guyana, Indonesië (betaalmiddel), Jordanië, Kazakhstan, Koeweit, Lebanon, Lesotho, Libië, Macau, Malediven, Mali, Moldavië, Namibië, Niger, Nigeria, Oman, Pakistan, Palau, Saudi-Arabië, Senegal, Tadzjikistan, Tanzania, Togo, Turkije, Turkmenistan, Verenigde Arabische Emiraten, Vietnam en Zimbabwe.

Daarbij moet vermeld worden dat er momenteel 195 landen zijn in de wereld. Dat betekent dat een kwart, of preciezer gezegd 26%, een vorm van een verbod op crypto heeft. Voor een compleet verbod is dat dus maar 4,6%.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie