Thom Derks Thom Derks
07/05/2024 09:52 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/05/2024 09:52

Achter bitcoins daling: economische tegenslagen en kansen op herstel

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom aanstaande donderdag en vrijdag essentieel zijn voor Bitcoin

Foto: Bukhta Yurii/Shutterstock

De afgelopen weken waren voornamelijk negatief voor de bitcoin koers. Na het bereiken van de all-time high van 73.800 dollar op 14 maart begon de ellende en viel de koers met meer dan 20 procent omlaag.

Inmiddels lijkt de bodem bereikt, na een uitdagende aprilmaand waarin we de bevestiging kregen dat de Amerikaanse inflatie een probleem blijft.

Als gevolg daarvan was de markt extreem pessimistisch over het aantal renteverlagingen voor 2024, maar zwakke data over de Amerikaanse arbeidsmarkt aan het einde van vorige week bracht daar plotseling verandering in.

Europa’s economisch herstel: goed nieuws voor de bitcoin koers
Europa's economisch herstel: goed nieuws voor de bitcoin koers

Een lastige periode voor bitcoin

De ellende in april begon met de slechte inflatiecijfers uit de Verenigde Staten, waardoor potentiële renteverlagingen van de Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank) verdwenen als sneeuw voor de zon.

Daarbij is de rentecurve (yield curve) al vanaf oktober 2022 omgekeerd. Dat wil zeggen dat je hogere rentes krijgt op kortlopende Amerikaanse staatsobligaties dan op de langlopende varianten. Meestal is dat iets wat voorafgaat aan ellende voor de economie.

Tot nu toe blijft die ellende echter uit, maar in 2008, 1974 en 1929 resulteerde dit gegeven in koersdalingen van meer dan 50 procent voor de aandelenmarkten. Wat dat betreft moeten we nog altijd waakzaam zijn voor een verdere verzwakking van de Amerikaanse economie.

Vooralsnog is de verzwakking van de arbeidsmarkt een positieve ontwikkeling voor de bitcoin koers, omdat dit waarschijnlijk resulteert in snellere renteverlagingen. Het moet echter niet compleet de verkeerder kant op slaan, want dat zou weleens kunnen eindigen in een economische crisis.

Advertentie

Hoe kon de inflatie ineens weer oplopen?

De inflatie in de Verenigde Staten liep gedurende de eerste drie maanden van 2024 op vanwege het zogenaamde Wealth Effect. In december 2023 kondigde de Federal Reserve aan dat het voorzichtig nadacht over de eerste renteverlagingen.

Als reactie daarop schoten de bitcoin koers en de koersen van andere financiële assets omhoog. Daardoor was iedereen op papier rijker en kon de Amerikaanse consument weer gulzig lenen en consumeren.

Door die opleving kreeg echter ook de inflatie een boost. Waar we aan het begin van het jaar nog op 6-7 renteverlagingen rekenden voor 2024; viel dat door de hoge inflatiecijfers weer helemaal terug naar 0-1 stuks.

Die negatieve reactie lijkt nu echter ook te extreem, waardoor we voorzichtig richting de 2-3 renteverlagingen klimmen en daar kan de bitcoin koers van profiteren. Wat deze ontwikkeling betreft is komende donderdag een belangrijke dag, want dan krijgen we nieuwe data over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Belangrijk is daarbij dat deze data niet te slecht uitpakt, want dat zou de markt weer bang kunnen maken voor het stagflatie-scenario.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie