Timo Bult Timo Bult
23/01/2023 17:11 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 10:13

Amsterdam in de top van steden met meeste Bitcoin nodes

Nieuws
Amsterdam in de top van steden met meeste Bitcoin nodes

Foto: Anna Link / Shutterstock.com

Het Bitcoin-netwerk is net als het internet verspreid over de hele wereld. Zogenoemde nodes dragen samen bij aan de beveiliging van het netwerk en zorgen dat alle transacties met BTC kloppen. Uit recente data blijkt dat Europa tot de absolute top behoort als het gaat om het aantal Bitcoin nodes dat actief is. Daarbij vinden we Amsterdam stevig in de top 10.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Duitsland het belangrijkste EU-land voor Bitcoin

Bitnodes houdt dagelijks bij hoeveel nodes er actief zijn op het Bitcoin-netwerk. Nodes zijn computers die de Bitcoin software draaien en transacties valideren. Deze transacties worden vervolgens doorgestuurd naar andere nodes die hetzelfde doen. Uiteindelijk is het doel dat alle nodes binnen het netwerk het met elkaar eens worden dat de voorgestelde transacties inderdaad kloppen, en dus consensus bereiken.

Bitcoin is decentraal, wat inhoudt dat het verspreid is over de hele wereld. Geen enkele centrale partij heeft de controle zoals dat bij een normale banktransactie wel het geval is. Hoe meer nodes, hoe beter. Daarnaast geldt ook dat hoe meer verspreid deze nodes zijn, hoe beter het netwerk bestand is tegen eventuele rampen of andere incidenten die de beveiliging van het netwerk zouden kunnen aantasten.

Bron: Bitnodes

Uit de data van Bitnodes blijkt dat de Verenigde Staten de absolute koploper zijn als het om Bitcoin nodes gaat. In totaal zijn daar zo’n 9.966 nodes te vinden wat 30% van het totaal is. Op de tweede plek vinden we Duitsland met 4.532 nodes. Nederland is op plek 4 te vinden, achter Canada. In ons land zijn 1.520 nodes, of 4,7% van het totaal te vinden.

Op de bovenstaande ranglijst is een enorme groep nodes te zien waarvan niet bekend is waar ze gevestigd zijn. Dat is vanwege mogelijke firewalls of privénetwerken. Die groep telt 5.575 nodes, of 17% van het totaal.

Amsterdam, Frankfurt en Helsinki in de Bitcoin top

Bitnodes zoomt ook in op steden. Uit die analyse blijkt dat ondanks dat de VS aan de top staan, Frankfurt de meeste nodes telt, namelijk 647. Helsinki, de hoofdstad van Finland, staat op plek vier met 492 nodes. Onze eigen hoofdstad staat op plek 7 met 385 nodes.

Bron: Bitnodes

Hierbij moet overigens wel vermeld worden dat de locaties niet exact zijn. Bitnodes doet een globale inschatting van waar een node gevestigd is op basis van het bekende IP-adres van een node. Een VPN of de locatie van een datacenter kunnen bijvoorbeeld de data enigszins verstoren.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie