Ivo Melchers Ivo Melchers
23/02/2024 16:09 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/02/2024 14:42

Belastingaangifte 2024 & Bitcoin: dit moet je weten en voorbereiden

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Belastingaangifte 2024 & Bitcoin: dit moet je weten en voorbereiden

Foto: Jarretera/Shutterstock

Bitcoin (BTC) en andere cryptovaluta kunnen niet in het ongewisse gelaten worden bij de jaarlijkse belastingaangifte. Wanneer je investeert in digitale activa dien je je bezit in box 3 (vermogen, sparen & beleggen) op te geven. Tot 1 mei hebben Nederlanders de tijd hun aangifte in te dienen, en met dit artikel voorkomen we dat je voor verrassingen komt te staan.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto belasting

De Nederlandse overheid beschouwt crypto als een bezitting en dus ben je verplicht deze aan te geven bij je belastingaangifte.

Box 3 is zoals gezegd het uitgangspunt. Echter kan box 1 (inkomen uit arbeid) ook van toepassing zijn wanneer je een hoofdinkomen uit crypto haalt, bijvoorbeeld als trader.

Wanneer je crypto’s bezit voor de lange termijn, en dus gecategoriseerd kan worden tot box 3, is de totale waarde op 1 januari van het belastingjaar bepalend. Dit wordt ook wel de peildatum genoemd.

De belastingaangifte heeft logischerwijs betrekking op het voorgaande kalenderjaar. Bij de huidige aangifte geef je dus de waarde op die je cryptomunten hadden op 1 januari vorig jaar. Hiervoor gebruik je simpelweg de koers van het platform waarop je de desbetreffende munt hebt gekocht.

Een tip voor crypto-investeerders is om een screenshot te maken van je portfolio op deze peildatum, wat dient als bewijs voor de waarde van je crypto’s.

Pas als je het heffingsvrije vermogen van 57.000 euro overschrijdt, ben je belastingplichtig voor je vermogen

Je betaalt geen belasting over het werkelijk behaalde rendement, maar de Belastingdienst werkt met een zogeheten forfaitair rendementspercentage. Hiermee wordt ingeschat hoeveel rendement je fictief hebt behaald op je vermogen.

Over dit fictieve rendement betaal je vervolgens 36 procent belasting.

Verberg je bitcoins niet

Het opgeven van jouw cryptomunten is je eigen verantwoordelijkheid. Als je verzuimt om je crypto op te geven, beschouwt de Belastingdienst dit als ‘onverhuld vermogen’. Dit kan resulteren in aanzienlijke boetes, die oplopen tot wel drie keer het bedrag dat je eigenlijk zou moeten betalen. In uiterste gevallen kan je zelfs strafrechtelijk vervolgd worden.

Het is om die reden van belang transparant te zijn. Ook wanneer de waarde van je investeringen onder de 57.000 euro ligt, moet je dit aangeven bij de Belastingdienst.

Voorkom bovendien een belastingrente van 7,5 procent door vóór 1 mei je aangifte te hebben verstuurd.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie