Ivo Melchers Ivo Melchers
29/06/2023 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/06/2023 07:00

Bitcoin app op Apple’s App Store onder vuur genomen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Apple opent vuur op nog een Bitcoin-app

Foto: Camilo Concha / Shutterstock.com

Eerder deze maand heb je wellicht al het nieuws voorbij zien komen dat Apple een erg streng beleid hanteerde ten aanzien van Damus, een Twitter-achtige gedecentraliseerde social media app. De kritiek vanuit Apple had alles te maken met de zogenoemde ‘zaps functie’ waarmee gebruikers bitcoin (BTC) kunnen verdienen met hun posts. Het Twitter-alternatief is inmiddels verwijderd van de App Store en Jack Dorsey, een van de bijdragers van Damus, is op zijn zachtst gezegd niet te spreken over het beleid van Apple.

Grote week voor Bitcoin: belangrijke economische data op komst
Grote week voor Bitcoin: belangrijke economische data op komst

Kritiek bitcoin functie Damus

Twee weken geleden kwam Apple naar buiten met een dreigement richting Damus dat er binnen veertien dagen een update moest plaatsvinden om de app in de App Store te behouden. De bitcoin-functie binnen de app botste namelijk met de algemene richtlijnen van Apple. Volgens de techgigant zijn optionele fooien en donaties over het algemeen toegestaan, maar betalingen in ruil voor digitale content zou de lijn wat dat betreft overschrijden. Deze digitale transacties zouden alleen mogen plaatsvinden via in-app aankomen.

Damus weigerde echter om deze functionaliteit uit zijn app te verwijderen en probeerde uit te leggen dat zaps geen digitale inhoud voor gebruikers ‘ontgrendeld’. Als argument legt het uit dat gebruikers pas een bitcoin fooi kunnen ontvangen nadat posts zijn geplaatst op het platform. Desondanks geeft Apple geen gehoor waardoor de app inmiddels niet meer beschikbaar is in de App Store.

In reactie op het dubieuze beleid van Apple haalt Damus enkele karakteristieken van bitcoin naar voren in een sneer naar Apple:

‘’Hun voorgestelde oplossing is om Apple Pay te gebruiken. Natuurlijk, ik zal Apple Pay gebruiken als het censuurbestendige, peer-to-peer-betalingen aan iedereen ter wereld ondersteunt. Misschien eerst met peer-to-peer beginnen?

Jack Dorsey reageert

Jack Dorsey, Twitter-oprichter en bekend bitcoin voorstander, heeft in december nog een totaal van 14 BTC gedoneerd aan de ontwikkelaars van Nostr, het gedecentraliseerde netwerk waarop Damus gebouwd is.

De voormalig Twitter CEO was er dan ook als de kippen bij maandag toen het nieuws naar buiten kwam dat Apple zich niet overgeeft aan de gedecentraliseerde social media-app. Dorsey deelt dezelfde mening als Damus door te zeggen dat de BTC-fooien geen content ontgrendelen.

Later deelde hij tevens nog een sneer uit naar Apple door het volgende te schrijven in een tweet:

‘’Verwijderd uit de App Store om fooien mogelijk te maken voor iedereen ter wereld zonder dat een bank, betaalkaart of toestemming van de overheid nodig is.’’

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Advertentie